ВиК Бургас строи пречиствателни станции в Свети Влас и Карнобат
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Април 2019 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВиК Бургас строи пречиствателни станции в Свети Влас и Карнобат

/КРОСС/ Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас подаде предсрочно днес водния проект на стойност 420 млн. лв. без ДДС за финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020". Предложението е дванадесетото, представено пред Управляващия орган на програмата. Другите са на операторите в областите Видин, Пловдив, Сливен, Русе, Враца, Ямбол, Перник, Силистра, Варна, Шумен и Кърджали. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Бургас, където участва в дискусия на тема „Европа в нашия дом".

Останалите обособени територии, за които има изготвени регионални прединвестиционни проучвания и предстои ВиК дружествата да кандидатстват за финансиране от програмата, са Добрич и Стара Загора. Крайният срок за това е 23 април 2019 г.

Проектът на ВиК Бургас включва тринадесет агломерации над 10 000 е.ж.: Айтос; Бургас - Долно Езерово - Лозово - Крайморие - Меден Рудник; Карнобат; Китен; Лозенец; Обзор; Несебър - Слънчев бряг - Равда - Кошарица - Свети Влас - Елените - Ахелой; Поморие; Приморско; Сарафово; Созопол; Черноморец; Царево. За да се намалят загубите на вода, в него са включени реконструкция на около 100 км външни водопроводи, на разпределителна водопроводна мрежа в населените места и на съоръжения по нея. Предложението включва също реконструкция и доизграждане 140 км канализационна мрежа и съоръжения по канализационните мрежи на населените места. Предвижда се реконструкция на четири пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и изграждане на две нови - за Карнобат и Свети Влас.

112 млн. лв. се инвестират в пътната инфраструктура в областта, съобщи още регионалният заместник-министър. С 90 млн. лв. от националния бюджет се изграждат и ремонтират пътища с дължина 61 километра, а с осигурените от европейските фондове 22 млн. лв. се рехабилитират отсечки с дължина 45 километра.

До края на май ще бъде издадено разрешението за строеж за обхода на Поморие, който е последният етап от проекта за разширение на пътя Бургас - Слънчев бряг. В изграждането на трасето ще бъдат вложени 20 млн. лв. от националния бюджет. Строителните работи ще засегнат само около 5% от съществуващия път и няма да затруднят трафика през летния сезон, коментира Николай Нанков.

Има разширен идеен проект и през тази година ще стартира процедурата за инженеринг, за да се осигури връзка чрез северен обход на Бургас от магистрала „Тракия" до Слънчев бряг. Участъкът ще бъде с магистрални габарити, тъй като е предвидено и изграждане на локални платна. През следващата седмица ще започне ремонтът на трасето от изхода на Бургас в посока кв. Ветрен и магистрала „Тракия". За да не се затруднява трафикът, той ще приключи преди началото на летния сезон.

Регионалният заместник-министър обърна внимание, че ако бъдат приети внесените от народни представители предложения за промени в Закона за държавната собственост, ще се ускорят значително процедурите по отчуждаване на имоти, без да се засяга финансовият интерес на собствениците на засегнатите имоти.

С 22,2 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" предстои да бъдат рехабилитирани общо 33,5 км от третокласния път Айтос - Провадия. В момента тече процедурата за избор на изпълнители за двата участъка, на които е разделена отсечката.

През тази година трябва да завърши ремонтът на 20 участъка, започнат през миналата година.

По Оперативна програма „Региони в растеж" се инвестират общо 125 млн. лв. по проекти на общини от областта, на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и на Агенция „Пътна инфраструктура". Със средствата ще бъдат модернизирани 19 образователни институции, в които се обучават над 15 хил. ученици, и 7 социални обекта и ще се повиши енергийната ефективност в 71 жилищни и административни сгради. 305 хил. кв. м незастроени зелени и паркови площи в градската среда ще бъдат благоустроени и ще бъде рехабилитирана над 7 хектара земя. По проекта на Министерството на здравеопазването ще бъдат обновени и 12 центъра за спешна медицинска помощ.