Шокиращо! Родители изоставиха тежко болното си дете в болницата
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Април 2019 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шокиращо! Родители изоставиха тежко болното си дете в болницата

/КРОСС/ Шокиращ случай в Пловдив. 7-годишно дете, което се нуждае от спешна трансплантация, е изоставено от родителите си в болницата. Майката обяснила, че се отказва от детето, тъй като лекарите открили, че то страда от тежко сърдечно заболяване и животът му в момента е в опасност. Социалните власти вече са сезирани за случая и се опитват да разговарят с родителите. Момиченцето е изоставено от родителите си преди 3 седмици.

Здравословното състояние на детето е тежко, но стабилно. Познаваме го от август миналата година и го лекуваме с терапия за сърдечна недостатъчност. При него се появиха и неврологични проблеми. За момента момиченцето е с хронична сърдечна недостатъчност, каза в ефира на „Здравей, България" д-р Любов Чочкова. Тя допълни, че трансплантацията е много трудно осъществима заради липсата на донори в България.

Знаем за решението й да изостави детето си от около месец. Майката изпитва трудности да осигурява честите хоспитализации. Обяснението й е, че има други деца и трябва да се грижи за тях, каза още началникът на Клиниката по педиатрия - Пловдив проф. Иван Иванов.

По думите на директорът на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив Надя Танева вече са проведени разговори със семейството. „Пред нас майката декларира, че иска детето да бъде настанено в център с постоянна медицинска грижа. Тя заяви, че ще посещава детето. Засега не е подписала декларация, че се отказва напълно от детето. Първо, тя, трябва да се стабилизира емоционално. Колеги работят с нея, за да може да вземе адекватно решение", коментира Надя Танева. В ефира на предаването тя заяви, че с детето ще работи психолог.

Тя допълни, че вероятно ще се търси приемно семейство за момиченцето. Грижата за детето е специфична.Трябва да намерим приемно семейство, което наистина е способно да се грижи за него. За момента няма подходящо. За нас е най-важно детето да е живо и здраво, каза още Надя Танева.

За детето в момента грижа полагат доброволци. Всъщност семейство има 4 деца. Полагаме грижи за тях от месец август. Купихме уреди, храна. Водили сме детето по болници. Момиченцето често пита за майка си и кога тя ще дойде, разказа доброволецът Емилия Христозова от фондация "Българска памет".