България и Иран провеждат днес съвместен бизнес форум
Секция: ИКОНОМИКА
18 Април 2019 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Иран провеждат днес съвместен бизнес форум

/КРОСС/ Бизнес форумът, който ще се проведе днес е показателен за интереса на фирмите от България и Иран. Готови сме да подкрепим всяка конкретна бизнес инициатива с цел да подпомогнем фирмите от двете страни по-добре да опознаят съществуващия потенциал за ръст във взаимната ни търговия. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков по време на откриването на 19-тата сесия на междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.

„България винаги е отдавала голямо значение на развитието на отношенията си с Иран, един от най-важните за нас търговско-икономически партньори в региона на Близкия и Средния Изток" , добави още министър Желязков. По думите му сред секторите, в които нашата страна вижда бъдещ потенциал за търговско сътрудничество с Иран, са химическата, фармацевтичната, хранително-вкусовата и автомобилната промишленост, както и информационните технологии.

Той отбеляза още, че правителството продължава да води политика, насочена към поддържане на макроикономическа стабилност като насочва своите усилия за създаване на по-добри условия за свободното предприемачество и привличането на чуждестранни инвестиции.

От съществено значение за двустранните ни отношения е развитието на транспорта, транспортната инфраструктура и подобряване на взаимодействието между видовете транспорт, коментира още министъра. Българската страна приветства продължаване на дискусиите за развитие на транспортния коридор между Гърция-България-Черно море-Азербайджан-Армения-Иран.

Ръководителят на иранската делегация и министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами посочи, че има готовност да се създадат по-добри условия за търговията в различни области, което ще засили икономическите отношения между двете държави.

Сесията на комисията продължава в утрешния ден с подписване на документи за взаимно сътрудничество.