Саня Жекова прекратява състезателната си кариера
Секция: СПОРТ
19 Април 2019 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Саня Жекова прекратява състезателната си кариера

/КРОСС/ Българската федерация по ски закри с официална церемония един от най-успешните си състезателни сезони.

На тържеството в "София ивент център" дойдоха много настоящи и бивши величия в белите спортове.

Водещи бяха вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев и най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова, която прекратява кариерата си.

31-годишната Жекова приключва активната си състезателна дейност с три победи за Световната купа в сноубордкроса и общо 17 подиума.

Тя е първата българка с медал от зимните Екстремни игри в Аспен (САЩ), където през 2012 година взе сребро в коронната си дисциплина. Жекова е и шампионка от Зимната Универсиада през 2015 година в Гранада (Испания).

В Сочи 2014 тя записа най-добро представяне на Олимпийски игри с пето място в сноубордкроса, а в Пьончан 2018 се нареди шеста.

Състезателният сезон, който съвпадна с 95-годишнината на БФСки, мина под знака на Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже в Банско, Световните първенства в четирите направления, историческото представяне на Алберт Попов в алпийските слаломи за Световната купа в Кицбюел и Шладминг с класирания в топ 10, на Владимир Зографски в Световната купа по ски-скок и на Радослав Янков на Световното първенство по сноуборд, а също така и с 11-ото издание на проекта "Научи се да караш ски".