Турски и гръцки изтребители участваха във въздушна схватка
Секция: СВЯТ
19 Април 2019 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турски и гръцки изтребители участваха във въздушна схватка

/КРОСС/ Турски и гръцки изтребители са участвали в кратка въздушна схватка над източноегейското островче Ро днес следобед, в момент, когато хеликоптер, превозващ началника на генералния щаб на гръцката армия генерал-лейтенант Георгиос Камбас, се приземявал, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Изданието посочва, че турски изтребители Ф-16 са навлезли в гръцкото въздушно пространство и са прелетели една миля над остро Ро. Скоро след това те били прехванати от гръцки изтребители и се стигнало до кратка въздушна схватка.

Началникът на генералния щаб на гръцките въоръжени сили посещава военни обекти в района.

Миналия месец турски изтребители "притиснаха" пък хеликоптера на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на пътуването му за остров Агатониси в Егейско море. Това разкри самият Ципрас.

"Убиват" ли турските военни маневри делфини?

Преди седмица гръцкия институт Архипелагос алармира, че 15 мъртви делфина са намерени на гръцкия остров Самос и на други места в гръцки води от края на февруари до 10 април. Институтът отбеляза, че смъртните случаи са достигнали връхната си точка след турските учения от 27 февруари до 8 март, при които били използвани сонари и истински боеприпаси.

Турската армия отхвърли тези подозрения и публикува в Туитър видео и снимки на делфини, които щастливо придружават плавателните съдове по време на маневрите. Армията посочи, че въоръжените сили "запазват чувствителност към околната среда дори по време на операции" и че по време на учението са проявили "съзнателност за закрила на нашите приятели в морето".