Вековно училище в Пловдив, паметник на културата, се руши
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2019 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вековно училище в Пловдив, паметник на културата, се руши

/КРОСС/ Вековно училище в Пловдив, което е паметник на културата, се руши и ако не се вземат спешни мерки, има опасност от инциденти. Експертите вече са дали предписания за спешно укрепване и реставрация на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий", но реакция няма.

Сградата отвън наистина изглежда зле. Говорим за една светиня, един истински паметник от национално значение. Вътре с усилията на двете училища поддържаме, но отвън самата фасада е непосилно, не е във възможностите нито на едното, нито на другото училище. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Анета Вълева, директор на училище „Княз Александър Първи". Бюджетът на училището не стига за нещо повече от ремонти по вътрешността на сградата, добави тя.

Дограмата вътре в сградата е със 170-годишна история, никога не е ремонтирана и се затваря с пирони.

За съжаление дограмата става опасна за децата - по време на бури се отварят прозорци, които впоследствие може да бъдат затворени само от вишка на пожарна. Аз съм тук в това училище, двете ми деца учат от шест години и съм изключително притеснена за състоянието на сградата. Това каза от своя страна една от притеснените майки на ученици от училището.