Телефонните измамници присвоили 8 млн. лева през 2018 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2019 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Телефонните измамници присвоили 8 млн. лева през 2018 г.

/КРОСС/ Телефонните измамници са присвоили 8 милиона лева от граждани през 2018 година, а за първите три месеца на тази година - близо 2 милиона лева. Това стана ясно на националното съвещание на ръководството на МВР. След акцията преди ден срещу телефонните измамници, при която имаше задържани в България и в Румъния, премиерът Бойко Борисов обяви, че не е имало нито едно обаждане за телефонна измама в страната:

"Предупреждават се хората, че полицията не взима пари, че не участва в такива измами, че не трябва да сътрудничат, но и до вчера госпожата, тя до последно си вярва, че съдейства на полицията и е в такъв филм, че просто трудно може да я изкара човек".

Борисов благодари на медиите в общата им борба с МВР срещу телефонните измамници и подчерта, че секретните служби работят активно в последните няколко месеца по няколко направления:

"И по линия на борбата с организираната престъпност, и по линия на прокуратурата, и по линия на "Гранична полиция". Както за кокаина бяха предупредени и буквално акваторията на Черно море беше затворена от граничните ни служби, и затова се изхвърли наркотика - нямаше шанс да избягат. За контрабандата на цигари мисля, че всички знаете, че благодарение на всичките тези хора я свалихме под 5 процента".

Премиерът похвали службите за работата им срещу наркотрафика, както и криминалистите в МВР за разкритите случаи на убийства в последните дни.

В дирекция "Национална полиция" главният прокурор Сотир Цацаров подчерта необходимостта от превенция на телефонните измами. Той изрази специална благодарност на режисьора Андрей Слабаков за двата видеоклипа с документални кадри, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на всяка една медия с цел превенция.

Премиерът е поставил задача в следващата година ало измамите да бъдат намалени наполовина.