Фестивалът „Магията на изтока“ събира изкуството 16 азиатски държави (снимки)
Секция: КУЛТУРА
19 Април 2019 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Фестивалът „Магията на изтока“ събира изкуството 16 азиатски държави (снимки)

/КРОСС/ Третото издание на превърналия се вече в традиция ежегоден фестивал на азиатската култура ще представи традиционно изкуство и култура от 16 държави от континента на изгряващото слънце. Той ще се състои на 15-ти юни от 10 до 20 ч. на лятната естрада и прилежащите алеи в софийската Борисова градина. Фестивалът, организиран по инициатива на посолство на Индонезия в България, и съвместно с Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Ирак, Иран, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония, и тази година е посветено на благородната кауза на фондация „За Нашите Деца" - сигурна семейна среда за всички деца и подкрепа на родителите още от първия миг. Средствата от събитието организацията ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.

„За нас бъдещето на децата по света е сред най-важните сфери, в които нашите общества трябва да инвестират ресурси. Нашите общности се обединяват, освен, за да демонстрираме богатството, разнообразието и единството на азиатската култура, но и за да допринесем за по-светлото бъдеще на децата в България.", казва Н.Пр. Сри Астари Рашид, посланик на посолство на Индонезия в България.
Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца", добавя „Благодарни сме на организаторите на азиатския фестивал и особено на Н.Пр. Расджид, основен инициатор на събитието, че за втори пореден път ни се доверяват и ни подкрепят в мисията ни да дадем увереност на семействата, за да преодолеят трудностите и да останат заедно. Защото само семейството може да даде стабилна основа за успешното развитие на детето и единствено в семейство то може да получи равен шанс и да се радва на пълноценен живот."

Фестивалът под надслов „Магията на изтока" и тази година ще предложи повече от богата и пъстра програма с танцови изпълнения, музикални, театрални и бойни изкуства на лятната естрада. Изложбените шатри на всяко посолство ще предлагат сувенири-уникати, аксесоари, екзотични храни и напитки, средствата от продажбата на които ще допринесат за благотворителната кауза. Атрактивната програма ще бъде допълвана от зона за йога и релакс, уроци по традиционни източни танци, ателиета по рисувана коприна, древни настолни игри и много други активности,  в които всеки може да се включи свободно.

Фестивалът е с вход свободен, но насърчава посетителите да участват в благотворителната томбола като закупят билетче, с което помагат за това по-малко деца да бъдат изоставени от своите родители и да прекарат първите години от своя живот в самота и изолация, далеч от пълноценна грижа и обич. Посетителите, закупили билети, ще имат възможността да спечелят награда от многобройните партньори-дарители на фестивала, сред които и най-голямата награда - двупосочен билет за двама до азиатска държава по избор, предоставен от дългогодишния партньор на събитието - Turkish Airlines.
Събитието се осъществява и тази година в партньорство с Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община.