КНСБ: Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и трудовото законодателство
Секция: ИКОНОМИКА
19 Април 2019 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ: Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и трудовото законодателство

/КРОСС/ Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и Трудовото законодателство. Затова алармира ръководството на КНСБ, предаде БНР. В чест на 100-годишния юбилей на Международната организация по труда синдикалистите представиха годишен доклад за нарушения на права, свързани с упражняване на правото на труд. КНСБ настоява за промени в Наказателния кодекс за криминализиране на действията, насочени срещу правото на сдружаване.

Четвъртият поред годишен доклад на КНСБ съдържа информация в случаи за нарушения, предоставени от Главната инспекция по труда, както и от структури, и от членове на синдиката.

В доклада се посочва, че през 2018 година са установени над 19 000 нарушения, свързани с работното време, отпуските и почивките в предприятията. Има и над 2500 случая на работа без трудов договор. България е в челото на негативната класация сред държавите-членки с два пъти по-висок от средния за Европейския съюз брой смъртни случаи на работното място - над 3 на 100 000 заети.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров настоя да се криминализират действията, насочени срещу правото на сдружаване: "Премиерът да изпълни своето задължение всъщност, от една страна, но и обещание, от друга страна. Два пъти го е давал. Единия път на Конгреса на КНСБ. Втория път на 25-годишнината на нашата организация".

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов обобщи: "Най-много нарушаваните закони в България са два: най-често, интензивно, съзнателно, Законът за движение по пътищата и Трудовото законодателство".

Има четири основни раздела - нарушаване на работното време, почивките и отпуските, на здравословните и безопасните условия на труд, на колективното договаряне и на синдикалните права и на правото на сдружаване. Основната цел на доклада е да бъдат предприети конкретни законодателни и контролни стъпки в защита на тези права.

Съорганизатор на форума бе фондация „Фридрих Еберт".