Предстоящи събития на 20 април
Секция: Предстоящи събития
20 Април 2019 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития на 20 април

/КРОСС/ София
От 10.00 часа на централния стадион на Националната спортна академия „Васил Левски" президентът Румен Радев ще открие спортен празник.

***
София
От 9 часа в зала 3 на НДК ще се проведе десетото издание на Форум за бременност и детско здраве.

***
София
От 9 часа в горублянския храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец" Мелнишкият епископ Герасим ще оглави Архиерейска Света литургия.

***
София
От 9 часа в столичния храм „Св. Успение Богородично" в кв. „Обеля", ул. „Дмитрий Лихачов" №4 омбудсманът Мая Манолова ще присъства на празничната литургия по случай Лазаровден. След края на църковната служба, пред храма националният обществен защитни ще дари пакети с храна на социално слаби и възрастни хора, събрани в акция „Купи и сподели", част от Националната кампания „Великден за всеки - дари празник за баба и дядо", която омбудсманът организира за четвърта поредна година. След 11 и 30 часа в столичния магазин „Кауфланд", ул. „Скопие" №1, в кв. „Банишора", Манолова се включва отново в събирането на хранителни продукти за възрастните, които няма да получат надбавка върху великденските си пенсии.

***
София
От 10.00 часа ВМРО ще регистрира в ЦИК листата си с кандидати за евродепутати за предстоящите избори.

***
София
От 10.00 часа до 17.00 часа в Технологично училище „Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет-София ще се проведе второто издание на изложението на ученически проекти ТУЕС-Фест.

***
София
От 10.00 часа в парка „Заимов" Младежкото обединение в БСП-Оборище организира инициатива под мотото „Културата не е бутиково бижу".

***
София
От 11.00 часа на терасата на галерия „Сердика" на Жеския пазар ще се състои второто издание на Sofia vini fest.

***
София
От 11.00 часа в залата на кино „Люмиер Лидл" ще се състои концерт-матине „Христос и Прометей".

***
София
От 12.00 часа в Южния парк (зад музея „Земята и хората") „БСП за България" ще представи кандидатите си за евродепутати на предстоящите европейски избори.

***
София/с. Негован
От 12.00 часа в раона на водоема до с. Негован ще се проведе третата проредна историческа възстановка „Дравска епопея 06.ІІІ. 1945".

***
От 12.30 часа в зала „Азарян" в НДК ПП ГЕРБ ще направи обобщение на гражданския диалог „Европа в нашия дом".

***
София
От 13.00 часа до 17.30 часа на бул. „Витоша" 35 ще се състои протест срещу жестокостта над животните заради идващите Великденски празници.

***
София
От 16.00 часа в Градската градина (зад площадката на бившия мавзолей) ще се проведе възстановка по повод 143 години от Априлското въстани

***
София
От 16.00 часа в Астрономическата обсерватория на Софийския университет ( в парка „Борисова градина) ще се проведе традиционният Ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет.

***
София
От 17 и 30 часа в Народно читалище „Д-р Петър Беров 1926 г." ще се проведе благотворителен концерт под надслов: „Заедно за нашите деца".

***
София
От 18.00 часа в зала „България" ще се състои четвъртото издание на Националната инициатива „България пее".

***
София
От 18.00 часа в НДК ще се състои фестивал Sofia underground.

***
София
От 19.00 часа в Централния военен клуб ще се състои концерт „Ангелски гласове - докосване до божественото".

***
София.
От 19.00 часа в зала „Арена Армеец" ще се проведе състезание по кикбокс.

***
Асеновград.
От 09.30 часа започва I част на Турнир по спортни танци „Изгряващи звезди" от 09.30 ч., пот 13.30 е II част - Предварителни кръгове. Официалната част на събитието ще започне в 18.00 ч.

***
Асеновград.
От 10.00 часа в спортната зала „Асеновец" ще започне турнир „Изгряващи звезди". От 18.00 часа ще започне официалната част на събитието.

***
Асеновград.
От 10.00 ч. на площада в село Избеглии Народно читалище „Христо Ботев", ще представи възстановка на обичая лазаруване, в който лазарки пеят песни за любов, плодородие, семейно благополучие и здраве. Детски танцов състав „Избеглийче" ще представи богатството и красотата на българското хоро с танцов спектакъл.

***
Благоевград.
В 10.00 часа започва Държавно първенство по хандбал за младежи до 19 години.

***
Благоевград.
Продължава Националният ученически празник „За хляба наш".
***
Бургас.
От 09.30 часа на външното игрище в парк „Арена ОЗК" ще започне пролетен женски футболен турнир.

***
Бургас.
От 10.00 часа РИОСВ - Бургас и Образователен център „Британика" ще почистят района около Укритие за наблюдение на птици в подържан резерват „Атанасовко езеро" за Деня на Земята.

***
Бургас.
От 11.00 часа ще бъде официално открит зоопаркът в града.

***
Бургас.
От 11.30 часа на открита сцена „Охлюва" ще започне пролетен концерт на пенсионерски клубове.

***
Бургас.
От 11.30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска" 69 ще се състои лекция „Морските фарове от нос Емине до Ахтопол".

***
Бургас.
От 19.00 часа в Културния дом на нефтохимика ще се проведе Националната инициативата на Българския хоров съюз "България пее" 2019 г.

***
Бургас.
От 19.00 часа в изложбена зала на Националната художествена академия - Бургас в Магазия 1 ще се проведе Националната инициатива на Български хоров съюз "България пее".

***
Варна.
В 10.00 часа в Катедралния храм „Св. Успения Богородично" ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание. След това ще започне велопоход и участници в него ще потеглят към Морската градина в посока бюст-паметника на Георги Бенковски за поднасяне на цветя и венци. Шествието ще продължи до края на Морската градина, преминавайки през „Станчова алея", през Крайбрежната алея, до крайната точка - Морска гара.

***
Варна.
От 10.00 часа в концертната зала на Младежкия дом ще се състои Официалната церемония по награждаване на лауреатите от Общинския конкурс "Възкресение Христово".

***
Варна.
От 10.00 часа в актовата зала в СУ „Гео Милев" ще се проведе Национален фестивал на клубовете по активно учителство в България. Той ще събере над 50 участници - учители от средните училища и детските градини от Варна, Велико Търново, Враца Лясковец и др.

***
Варна.
От 10.00 ч. пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина по повод отбелязването на 143 години от Априлското въстание ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал. Организатор е Община Варна със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

***
Варна.
От 10.30 часа в залата на Македонски дом (ул. „Солун" №2) ще бъде представена изложбата „България 1944 - 1989 г. Забранена истина". Ще бъдат прожектирани филмите „Народен дом на терора" и „България 1944 - 1989 г. Забранена истина".

***
Варна.
От 12.00 часа в Синия салон на комплекс „Морско казино" ще се проведе Регионален форум на тема „Бизнес и инвестиции", организиран от Предприемачи ГЕРБ и Фондация„Ханс Зайдел". Форумът ще бъде открит от председателя на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова и кмета на грададомакин Иван Портних. Участие ще вземат и евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, Емил Радев и Андрей Новаков.

***
Варна.
От 13.30 часа в първа наказателна зала на Варненски окръжен съд ще бъдат гледаните мерките на 5-мата задържани по обвинение за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, задържани при акция на 18 април.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в парк ''Дружба'' ще се проведат безплани тренировки на открито.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа на ВИП площадката за наблюдение на спектакъла "Звук и светлина" ще се състои пресконференция за предстоящото издание на Летен фестивал "Сцена на вековете" 2019.

***
Видин.
От 15.00 часа зам.-кметът на Община Видин Венци Пасков ще награди победителите в Ралиспринт „Вида 2019 г.".

***
Враца.
От 10.00 часа пред хижа „Леденика" ще се състои пролетен спортно-туристически празник.

***
Враца.
От 11.00 часа на фестивалната сцена на централния площад ще се състои концерт по повод празника Лазаретен. От 18.00 часа в градската концертна зала ще започне гала-концерт.

***
Горна Оряховица.
От 10.30 часа в НЧ „Пробуда-1904" в кв. Калтинец ще се проведе празник „Ой, Лазаре, Лазаре" - пресъздаване на обичая Лазаруване.

***
Горна Оряховица/с. Стрелец.
От 08.00 часа в центъра на селото ще бъде пресъздаден обичаят „Лазаровден".

***
Горна Оряховица/с. Първомайци.
От 10.00 часа в НЧ „Иван Вазов-1893" ще се проведе IV Национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор „Ганчо Михов".

***
Горна Оряховица/с. Драганово.
От 10.00 часа в центъра на селото ще се състои 36-и пролетни дни на културата. Ще бъде възпроизведен обичаят „Лазаруване" от Детска вокална група „Палавите ноти".

***
Горна Оряховица/с. Правда.
От 10.00 часа в центъра на селото ще бъдат представени традиции и обичаи от детска фолклорна група.

***
Гоце Делчев.
От 09.00 часа в гробищен храм „Св. Лазар" Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим ще оглави Архиерейска света Литургия.

***
Добрич.
От 09.00 часа в ж.к. „Рилци" ще се състои възстановка на пролетни обичаи „Пъстър Лазар, шарена Цветница".

***
Добрич.
От 10.00 часа в Етнографската къща ще се състои възстановката „Пъстър Лазар".

***
Добрич.
От 10.00 часа в Младежкия център - Добрич ще се състои VI областен фестивал за руска песен, танц и поезия „Пустъ всегда будет солнце".

***
Добрич.
От 11.00 часа на пл. „Свобода" ще се състои празничен концерт.

***
Добрич.
От 13.00 часа в Народно читалище „Мевляна - 2002 г.".

***
Добрич.
От 16.00 часа в концертната зала „Добрич" ще се състои кастинг „Добруджа търси таланти".

***
Каварна.
От 11.30 часа на площада пред храм „Свето успение Богородично" ще бъде отбелязан Лазаровден.

***
Каварна/с. Българево.
От 14.00 часа в пенсионерския клуб ще бъде представена четирилогията на Нидал Алгафари.

***
Каварна.
От 17.00 часа в ХГ „Христо Градечлиев" ще бъде представена четирологията на Нидал Алгафари.

***
Карлово.
От 10.30 часа, в читалището в Клисура ще се проведат Дни на възрожденската и патриотична песен „Топчето пукна".

***
Казанлък.
От 10.00 часа в парк „Розариум" ще започне записването на участниците в Детския колоездачен спортен празник.

***
с. Калипетрово/Силистра.
От 10.30 часа в Духовния център, изграден към храм "Св.ВМЧ Димитрий" ще се проведе 15-ти Лазарски събор.

***
Кюстендил.
От 09.30 часа на стадион „Осогово" ще се проведе творческо предизвикателство „ИКАР".

*** Момчилград.
От 10.00 часа ще бъдат поднесени венци пред паметника на Момчил, паметника-костница на падналите в Балканските войни и паметника на Капитан Петко войвода.

*** Монтана.
От 19.00 часа в Общинския младежки дом ще се състои рок концерт.

***
Перник/с. Люлин.
От 08.30 часа на площада в с. Люлин ще бъде пресъздаден обичаят „Лазаруване".

***
Перник.
От 09.00 часа в кв. „Бела вода" ще се състои обиколка на лазарска група в квартала за здраве.

***
Перник/с. Витановци.
От 09.00 часа в с. Витановци ще се състои обхождане на селото по повод празника Лазаровден.

***
Перник/с. Дивотино.
От 10.00 часа в с. Дивотино ще се състои обиколка на лазарската група по повод Лазаровден.

***
Перник.
От 10.00 часа в Регионалния исторически музей ще се състои семейна събота „Лазарица".

***
Перник.
От 11.00 часа в малък салон на Двореца на културата ще се състои концерт на ученици от класа по пиано с преподавател Виолина Милотинова от Обединената школа по изкуства към ОК Дворец на културата.

***
Перник.
От 12.00 часа пред Двореца на културата ще се проведе Национален фолклорен конкурс-надиграване за любителски танцови състави „Приятели чрез танца".

***
Перник.
От 12.00 часа от Минната дирекция до Двореца на културата ще се състои дефиле на традиционното фолклорно надиграване за младежки любителски групи „Приятели чрез танца".

***
Перник.
От 13.00 часа в театрален салон „Георги Русев" ще се проведе Кино в театъра.

***
Плевен.
От 09.30 часа на градския стадион ще бъдат изиграни първите мачове от 22-рото издание на „Данониада".
***
Плевен.
От 16.00 часа пресклуба на БТА ще се състои пресконференция с Румен Христов - председател на СДС, Александър Йорданов - кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ - СДС, д-р Марияна Лазарова - заместник-председател на СДС и Пепо Петков - председател на СДС - Плевен по повод вътрешната политика и за предстоящите избори.

***
Пловдив.
От 11.00 часа официално ще бъде открит велосезонът в град Пловдив. Традиционно стартът ще бъде даден от ул. "Стефка Николова" (пресечка на бул. „Марица" - юг). На пл. „Съединение" още от 10,00 часа участниците ще могат да се регистрират и да получават своите номера.

***
Поморие.
От 10.00 часа в сградата на СУ „Иван Вазов" - Поморие ще се проведе ХXVI Национално Великденско математическо състезание.

***
Ракитово.
От 11.00 часа в Образцово народно читалище „Будилник-1898″ ще се проведе Фестивал на руската култура.

***
Русе.
От 10.00 часа пред Пантеона на възрожденците ще се състои велопоход между Русе и Гюргево, посветен на Априлската епопея.

***
Русе.
От 11.00 часа в АР „Средновековен град Червен" ще бъде издигнато знамето на Червенската кула.

***
Сливен.
От 10.00 часа до 13.00 часа в сградата на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков" ще се проведе музейно-образователна
работилница „Писани яйца".
***
Сливен.
В 11.30 часа из централните улици на града ще се проведе дефиле на ретро автомобили. От 12.00 до 14.30 часа ще има изложение на площад „Хаджи Димитър".

***
Смолян/с. Широка лъка.
От 08.30 часа в храм „Св. Успение Богородично" Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празника Лазарова събота.

***
Смолян.
От 16.30 часа в залата на бул. „България" №6 ще се проведе семинар по бойно изкуство „Карате Шотокан".

***
Стара Загора.
От 09.00 часа от паркинга над болница „Тракия" ще тръгне общоградски туристически поход.

***
Стара Загора.
От 09.30 в храм „Св. Троица" ще започне св. Божествена Златоустова литургия.

***
Стара Загора.
От 10.00 часа в залата на Младежкия дом ще се проведе XIII-тия турнир по шахмат "Тракийско конче".

***
Стара Загора.
От 10.30 часа в Станционна градина ще бъде открита Национална изложба на каракачански кучета.

***
Ямбол.
От 18.30 часа в ресторант „Тунджа" ще се състои Юбилеен гала спектакъл „40 години спортни танци в град Ямбол".