Преглед на съботния печат
Секция: Преглед на печата
20 Април 2019 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на съботния печат

/КРОСС/"Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците", пише вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че нито една телефонна измама не е била регистрирана в поледните два дни, след като е била заловена най-голямата банда ало-измамници в Горна Оряховица. Това е станало ясно след съвещание на МВР, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов и главният прокрурор Сотир Цацаров.

Данните сочат, че от 2017 година досега групата е спечелила 2 млн. лева от телефонни измами. Според статистиката общо 2,2 млн. лева са щетите от такъв тип престъпления за първите 3 месеца на годината. Премиерът Борисов иска жервтите на телефонни измами да се обезщетяват с пари от отнети имоти на бандити, допълва "Труд".

"Лимит за извинителните бележки на учениците", информира "Монитор". Това обмислят депутатите, след като вчера окончателно решиха при 5 неизвинени отсъствия за месец да се спират детските надбавки за цяла година. Освен за отсъствие в училище, парите ще бъдат спирани и ако детето не е ходило на детска градина 3 дни без уважителна причина. Средствата ще бъдат прехвърляни към учебното заведение, уточнява "Монитор".

"Наркодилърите избират жертвите си по родителите" заявява в интервю за вестник "24 часа" психологът Ани Владимирова. По думите й пласьорите на дрога разузнават семсйствата на децата, които опитват да направят зависими към наркотиците и търсят такива с богати родители. "Дилърите разузнават, че там има пари, лека-полека с внимание успяват да дръпнат такива деца, убедени, че родителите ще се намесят и ще спонсорират тяхното оцеляване", предупреждава Владимирова пред "24 часа".

"Чернодробни проблеми мъчат всеки трети", съобщава в друга публикация "Труд". Близо 30 на сто от българите страдат от някакви проблеми с черния дроб, а още толкова изобщо не знаят къде се намира той. Проучване показва, че близо 60% от хоратат рядко или никога не са си правили ехографско изследване. Една от основните причини за неглижирането на профилактиката е схващането, че при заболяване ще има болка. Според експерти обаче много от проблемите с черния дроб протичат първоначално безсимптомно, предупреждава "Труд".