Масово пушене на марихуана пред парламента в знак на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Април 2019 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масово пушене на марихуана пред парламента в знак на протест

/КРОСС/ На 20.04., събота, точно в 4.20 часа (следобяд) група млади българи ще се съберат пред парламента на своеобразен протест. Те ще запалят по цигара марихуана, въпреки опасността да бъдат арестувани.

Ще го направят точно в този ден и час, защото той е натоварен с определена символика сред хората, които пушат трева. Затова и от години хиляди по целия свят се събират и го правят, а когато в САЩ имаше битка за легализация на канабиса, по това време се правеха масови прояви.И утрешното събитие пред Народното събрание, което се организира в социалните мрежи - "Голямото напушване", има такава цел - да не бъдат задържани и да влизат в ареста в 21 век студенти и работещи хора, които са избрали да изпушат по един джойнт за удоволствие, вместо да пият алкохол, казват неофициално инициатори и призовават за промяна в закона, както в много други държави. Те са категорични, че нямат за цел да провокират полицията, а да заявят своята гражданска позиция.

Кодът 4/20, както е международно известен, е измислен от група ученици от Сан Рафаел, Калифорния, още през далечната 1971 година. Тогава петимата тийнейджъри се срещали всеки ден, точно в 4,20 часа - веднага след края на часовете, пред статуята на Луи Пастьор в двора на гимназията им. Това се превърнало в традиция на групата, наричаща се Валдос.

От тогава в 4,20 часа (понякога призори, друг път следобед) се смята за идеалното време за пушене, а цифрите се използват като синоним на марихуана. Заради огромна популярност на израза 20 април естествено е приет за празник на канабиса.