Събота е денят на голямото дерби Левски - ЦСКА
Секция: СПОРТ
20 Април 2019 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Събота е денят на голямото дерби Левски - ЦСКА

/КРОСС/ ЦСКА срещу Левски за трети път през сезона днес ще е темата на футболния ден у нас. Мачът на стадион "Васил Левски" е от 17,15 ч, ще го предава Диема спорт.Дербито е различно, част от плейофната фаза на първенството, като за първи път в него реалистичните цели пред двата отбора на старта са доста различни.

В редовния сезон "червени" и "сини" се срещнаха в сходни позиции, мечтаещи да настигнат лидера Лудогорец.

И двата пъти победи Левски с по 1:0, като и в двата случая автоголове на ЦСКА решаваха мача!

Но днес на Националния стадион ситуацията вече е различна."Червените" са на 3 т. зад шампионите и с победа биха се изравнили на върха с тях, въпреки че Лудогорец ще има мач по-малко (по-късно днес срещу Ботев у дома).Психологически, това ще е още едно препятствие, премахнато в преследване на два трофея. ЦСКА е и полуфиналист за Купата на България, като в сряда чака за реванш споменатия Ботев (2:3 в първия мач).

Левски е на 9 т. зад първото място и само оптимист на ръба на лудостта може да смята, че има шанс за титлата.

Не и в състоянието, в което е отборът в последните кръгове. "Сините" имат 4 т. от 9 възможни на старта на плейофната фаза и изостанаха фатално от върха.

Освен това Левски е извън играта за Купата, което дава не е задължително "минус", ако гледаме само днешния мач.

Докато ЦСКА се разкъсва в преследване на две цели и преди 3 дни имаше много тежък мач в Пловдив за Купата (с червен и няколко жълти картона, натрупана умора и тук-там някой пострадал), Левски използва седмицата за пълна концентрация и възстановяване. Три дни повече във футбола в наши дни не са малко време.

Мотивацията на двата отбора не е под съмнение, независимо от разликата в реалистичните им цели. Това ще е мач с огромен заряд, каквито бяха и двата досега през сезона.

ЦСКА е пределно мотивиран, защото гони титла и купа. Левски - за да спре големия съперник поне за едното.

Букмейкърите виждат лек превес за "червените", коефициентите са около 2.15 срещу 2.50 за домакините на дербито.

Предимството на ЦСКА към момента изглежда в добрия ритъм, който отборът натрупа със серията от добри резултати (6 победи и реми в Разград) преди да загуби в сряда първия полуфинал.

Плюсът за Левски е повечето време за почивка и възстановяване, както и липсата на разсейващ фактор, какъвто определено е вторият турнир, в който съперникът продължава да се състезава.

Това е само теория, но може да се окаже с голяма тежест. Преди година по същото време, в края на април, ситуацията бе сходна.

ЦСКА гонеше титла, бе на 3 точки зад Лудогорец, а Левски - далеч назад. Тогава на полуфинал за Купата на България "червените" пристигнаха обезкървени с шестима контузени и наказани от битка в Разград, която освен друго и загубиха (2:3). Паднаха и от Левски, който ги посрещна отпочинал и свеж, изцяло концентриран в турнира за Купата.

И загубиха на двата фронта за няколко дни.

Днес ще разберем може ли отборът на Любослав Пенев да издържи на физическото и психическо напрежение от битката в два турнира. На мачовете през 3 дни с голям заряд.

Както и дали Левски, сякаш доиграващ сезона, ще събере все пак сили да изиграе дербито на ниво.

Мотивацията не подлежи на съмнение. Зарядът е гарантиран.