Видин - градът с най-мръсен въздух през отоплителния сезон
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Април 2019 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Видин - градът с най-мръсен въздух през отоплителния сезон

/КРОСС/ Гражданска инициатива измерва чистотата на въздуха в реално време. В петък сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си. Оказа се, че по време на отоплителния сезон, въздухът във Видин е бил най-замърсен.

В ефира на „Събуди се" доброволецът от "AirBG" Светослав Иванов заяви, че с настъпването на пролетта въздухът се е поизчистил. „Високите стойности на фини прахови частици определено са през зимата, в късните и ранните часове от денонощието. Според данните Видин е много, много замърсен град. От общо 160 денонощия отоплителен сезон цели 91 са били с повишение на фините прахови частици. Основният проблем е битовото отопление. На второ място по мръсен въздух се нарежда Пловдив", каза още Иванов.

„Медицинските проблеми варират в годината. Макар че фините прахови частици намаляват, трафикът и други източници увеличават замърсяването. През лятото се увеличава количеството на озон, който също е силно дразнещ. Проблемът със замърсяването на въздуха не е сезонен проблем", коментира пулмологът Александър Симидчиев.

Градовете с най-добри показатели са Бургас и Стара Загора. Според експертите столицата ни не е в топ 3 на градовете с лошо качество на въздух.

Лошият въздух допринася за смъртта на над 14 000 души годишно в България, като най-честите причини за смъртността са сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите.