Самолет се разби край Пловдив, загинаха 18-годишен пилот и инструктура му (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Април 2019 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Самолет се разби край Пловдив, загинаха 18-годишен пилот и инструктура му (обновена)

/КРОСС/ Двама души загинаха, след като малък частен самолет падна край стадиона на пловдивското село Оризари около 10:20 часа днес.

Самолетът е бил двуместен "Зодиак". На борда са били двама души, като и двамата са загинали. Единият от мъжете е собственикът на самолета 42-годишният Стефан Василски, научи агенция КРОСС от организаторите на състезанието край Оризари.  Той е и дългогодишен авиоинструктор. Човек с много опит в управлението на летателни машини и един от основоположниците на клуба по авиомоделизъм в Пловдив. Другият човек на борда е бил 18-годишният Валентин Аламански, ученик в гимназията в Чирпан, който от 14-годишен се занимава с авиомоделизъм. Засега не е ясно кой от двамата е пилотирал самолета.

Очевидци на катастрофата разказват, че буквално пред очите им самолетът е прелетял ниско над стадиона в Оризари, където се е очаквало да започне състезание с дронове. Стефан Василски е осигурил първата награда за състезанието , при откриването на което се разиграва трагедията. Победителят във въздушната надпревара щял да спечели правото на 15-минутен полет с двуместния моторен самолет на Василски.

Машината се е приближила прекалено ниско до терена. В следващия момент пилотът е пробвал рязко да набере височина. Вероятно от създалото се внезапно голямо съпротивление едното крило буквално се е откъртило и отхвърчало. След това самолетът е набрал известна височина и се е насочил към дигата на близката река, където е паднал.

На снимката/ Стефан Василски - собственик на разбилия се самолет

Всички присъстващи са хукнали на мястото на инцидента, но за съжаление и двамата пилоти са били мъртви. Това разказа пред КРОСС оцевидец на инцидента. В момента мястото е отцепено, а състезанието в Оризари е отменено. Националната следствена служба поема инцидента.

Една от хипотезите е, че самолетът е имал техническа неизправност и това е довело до катастрофата. Второто предположение е, че самолетът е управляван от по-младият пилот, който не е успял да овладее машината. Очевидците на инцидента разказват, че времето е ясно и почти няма вятър.

Самолетът е бил оборудван и с камера, но не се знае дали тя е оцеляла при разбиването на самолета. На мястото се прави оглед на произшествието и започва разследване за причините.
42-годишният Стефан Василски е и собственик на летището в Белозем. Има и транспортен бизнес. Оставя вдовица и две дъщери.

Екипът на Агенция КРОСС изказва съболезнования на близките!