Двама тийнейджъри са арестувани за убийството на ирландската журналистка
Секция: СВЯТ
20 Април 2019 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двама тийнейджъри са арестувани за убийството на ирландската журналистка

/КРОСС/ Двама души са задържани във връзка със смъртта на журналистката Лайра Маккий, която беше простреляна по време на размирици в Лондондери, предаде Ройтерс.Двама мъже - на 18 и 19 години, са арестувани по силата на Закона за тероризма във връзка с убийството и са отведени в Белфаст за разпит, съобщи полицията на Северна Ирландия.

29-годишната журналистка беше простреляна смъртоносно докато отразяваше размириците в жилищния комплекс Крийган в северноирландския град в четвъртък вечерта. Полицията обвини за случилото се дисиденти републиканци за убийството, което беше определено като "терористичен инцидент".

На кадрите от улични камери в района, оповестени от органите на реда, както и от запис с мобилен телефон, се виждат последните моменти преди фаталната стрелба. Видеото ясно показва маскиран нападател, който изскача от прикритието си и насочва оръжие към полицията и случайни свидетели на размириците.

Според разследващите местните хора в Крийган знаят кой е стрелецът и той живее именно в жилищния комплекс, където се разиграва трагедията.

Насилието дойде в навечерието на Великден, когато републиканците, противопоставящи се на британското присъствие в Северна Ирландия, отбелязват годишнината от въстание от 1916 г. срещу британското управление.
Междувременно българското Министерството на външните работи призова за бдителност българските граждани, които пребивават в Северна Ирландия, заради безредиците в Лондондери. От ведомството предупредиха за възможна ескалация на напрежението в следващите дни заради годишнината от Великденското въстание от 1916 година. Сънародниците ни, възнамеряващи да пребивават в страната и особено в района на Лондондери през април, да избягват протестни демонстрации, както и да се придържат към препоръки на британските власти, призоваха от МВнР.