Върбовите клонки от Цветница гонят болести
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Април 2019 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Върбовите клонки от Цветница гонят болести

/КРОСС/ С Лазарица, денят преди Цветница, започват най-светлите пролетни празници. И двата дни, известни още като Лазаровден и Връбница, са натоварени с много смисъл, традиции и легенди. В Северозапада все още има 80-90-годишни жени, които разказват за тях. Евангелското събитие, дало името на Лазаровден, е ясно. Пратили съобщение на Исус Христос, че приятелят му Лазар е тежко болен. Близките му го молели да дойде и да му помогне. Исус тръгнал, но когато пристигнал, Лазар вече бил умрял. Лазаровите сестри - Марта и Мария, му казали, че ако е бил дошъл по-рано, Лазар щял да е жив. Исус ги успокоил - той ще възкръсне, защото, който вярва в мене, и умрял, ще оживее. Той застанал пред пещерата, в която бил погребан Лазар, наредил да отместят камъка и се провикнал "Лазаре, излез вън! И станало чудо - Лазар излязъл. Така е според Йоан, глава 11.
Но има една народна приказка, в която се разказва друго. Лазар умрял и бил оплакван от осем сестри. Като ги чул, Бог се смилил над тях и поживил Лазар. Като излязъл от пещерата, Бог го попитал: Какво почувства, когато умре и когато възкръсна. Когато умрях, заразказвал Лазар, ми беше леко, като че майка ми ме люлееше в люлка. При възкръсването изпитах страшни мъки. Тогава Бог се зарекъл никого да не възкресява. С това народът си е обяснявал факта, че хората не възкръсват. По легендата за Лазаровото възкресение Пенчо Славейков създава поемата си "Чумави".

Според богослови, Лазаровден е зает от християнската от юдейската религия. Подобен празник са имали и древните гърци и славяни. С вековете празникът се обогатявал, изменял и станал ден, в който християните празнували в чест на нивите, пасищата и горите. В по-късния си образ Лазар е човек, който на този ден обикаля нивите, изсича храсти и чисти камъни, подготвя нивите за оран и сеитба. На него са посветени много народни песни, а най-важният обичай на неговия ден е лазаруването, което правят само момите. Някога можели да лазаруват само подевки - момичета преди замомяване, но след това започнали да лазаруват и моми, а днес дори и млади булки. Лазарица е аналог на Коледа, който е празник само на момците.

В автентичния си вид днес обичаят се практикува в село Градец, Видинско. Само че за цялото село се събира една група момичета. В селото няма училище, но лазарките си идват в съботата преди Лазарица за обичая. Ученички и дори деца се обличат в народни носии и тръгват из селото. В няколко къщи ги чакат и посрещат с баници, сладкиши, с благодарност, че са ги зачели. Момичета се хващат за ръце и запяват, после нареждат благословии. Нека има щастие и плодородие в този дом, са най-честите пожелания. Но на този ден ни става много тъжно, споделя секретарят на читалището Пролет Цолова, ревностна пазителка на традицията. Защото на все повече къщи портите са заковани с дъски. Няма никой - старите са си отишли от този свят, а младите са някъде из големите градове или из чужбина.

Всеки, който е посетен от лазарки, ги дарува. Някога това е ставало с орехи, ябълки, сушени сливи. Днес раздават на лазарките метални левчета, тарелки със сладки, парчета баница, опечена специално за тях.
На този ден трапезата е постна. Месят се питки и погача, която се прекадява.

С края на деня си отива и Лазарица, а на другия ден следва Цветница или Връбница. Кой знае защо, в Северозапада денят се нарича още Куклинден по името на задължителния обреден хляб - кукла. Празнува се за прослава на цветята и върбата, на младите жени. Евангелското събитие е известно - на този ден Исус влязъл в Ерусалим, възседнал осел. Хората не го познавали и питали - кой е този. Знаещите им отговаряли - Това е Исус, пророкът от Назарет. Исус влязъл в божия храм и изгонил търговците. Според Матей и Лука казал: Домът ми за молитви е отреден, вие го превърнахте в разбойнишки вертеп. В храма надошли слепи и хроми и Исус ги изцерил всичките...

Не случайно денят се нарича още Връбница. И не само защото една от първите се раззеленява, а защото листята и клоните й имат магически свойства. Древните славяни вярвали, че тя гони злите духове, предпазва от бедствия и болести. Пазели клонките цяла година за лек. Векове по-късно медицината доказва, че върбата наистина има магически свойства. От нея се прави първото лекарство в света - аспирина. От латинското и име саликс идват медицинските салицил, ацетизал и т.н. Не е случаен и фактът, че на този ден носели върбови клонки в храмовете за освещаване, кичат с тях вратите на домовете си, а в селата - на кошарите и оборите.

И както на Лазарица момите обикалят къщите, на Цветница се кумичат. Кумиченето е най-важният обичай. Той и досега е запазен в планинските села на Северозапада. Момичетата отиват на реката и в по-тихото и течение пускат дървесни кори, на които слагат залци от обредния хляб кукла. Чиято кора първа стигне най-далече по течението, собственичката и се обявява за кумица. Днес вместо хлябът кукла, който има вид на човешко лице, направено от тесто, в реката хвърлят венчета и китки. Всяка мома иска нейното цвете да стигне най-далеч. Някога вярвали, че такава мома не може да бъде отвличана от змей.

На Цветница също се пеят специални песни, а на трапезата се слага качамак и джуркана коприва. Все пак празникът е във великденските пости. От следващия ден започва Страстната седмица - дните на Христовите страдания преди Възкресението.