Руснаци разработиха магнитен климатик
Секция: Автомобили
20 Април 2019 18:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руснаци разработиха магнитен климатик

/КРОСС/ Инженери от Московския Национален изследователски технологичен университет "МИСиС" и Тверския държавен университет са създали охладителна система от ново поколение, в която работното тяло не е течност, преминаваща в газ, а намагнетизиран метал, съобщава РИА Новости. Руснаците твърдят, че твърдотелната магнитна система превъзхожда по енергоефективност традиционните газокомпресорни механизми с 30%-40%.

Новата охладителна система използва магнитокалоричния ефект, при който металът променя температурата си при намагнетизиране. Технологията не е нова, но според старши научния сътрудник от "МИСиС" Дмитрий Карпенко той и колегите му за пръв път са успели да постигнат истинско изстудяване.

Създадените през последните 20 години магнитокалорични системи могат само да поддържат определена температура, но не и да охлаждат. Руснаците са решили този проблем, постигайки каскаден ефект - решетъчна структура от метала гадолиний се поставя в специално колело, което при въртене с висока скорост я потапя в магнитно поле.

Екипът, създал новата охладителна система, планира да развива каскадния принцип, за да увеличи температурния диапазон на магнитокалоричния ефект. В момента той е 10 градуса, но се планира да бъде доведен до поне 12-15.
Карпенков отбелязва, че размерите на създадения лабораторен прототип не надхвърлят 15 сантиметра. Инженерът смята, че компактни магнитокалорични устройства могат да намерят приложение в автомобилните климатици и охладителните системи за микропроцесорна техника