Пловдив ще отбележи 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов
Секция: КУЛТУРА
21 Април 2019 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив ще отбележи 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов

/КРОСС/ Пловдив ще отбележи 100-годишнината от рождението на големия разказвач Николай Хайтов с поредица от събития. Те започват в понеделник - 22 април, от 18 часа в Балабановата къща, когато ще бъде открита изложбата „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов" с куратор Здравец Хайтов. Пак там ще бъде излъчен документалният филм, представящ създаването на проекта.

Изложбата „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов" е ретроспективно представяне на двама големи творци на България в областта на литературата, киното и карикатурата на ХХ век. Под патронажа на Министерството на културата и във връзка с честване 100 годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов.

"Хайтов и Димовски - връзка първична, захваната в родното им селце Яврово, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост и колоритност. Излизащото изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски, оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в европейската и световна културата. Карикатурите на Димовски, са живо отражение на многостранния обществен, политически и културен живот на България. Политическата сатира, националната самобитност и шаржа, са анализирани и преосмислени през погледа на големия художник. „Необходими са ми двеста, но ми стигат две", са думи на мъдрец стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги през своя неповторим талант.

Героите на Хайтов - друга стихия, друга мощ, друга вселена, в която встъпиш ли веднъж, е за цял живот! Чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези герой, със своя общочовешки драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми от втората половина на ХХ век. - „Козият рог", „Мъжки времена", „Краят на песента", „Изпит", „Капитан Петко Войвода".

„Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а е трето и четвърто да го направиш", казва Хайтов чрез своя герой и няма как да му не повярваш... Магията на словото, образа и рисунката! Двама творци, достолепни и достойни да бъдат образец за духовна идентичност и културна общовалидност, разказва Здравец Хайтов.

Изложбата пристига в Пловдив благодарение на Фондация „Памет" и може да бъде видяна до 6 май включително.

По време на откриването на изложбата ще бъде обявено началото Ученически литературен конкурс посветен на 100 г. от рождението на Николай Хайтов. Конкурсът е за написване на есе, а темата е мисъл на големия писател: „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ". Регламентът и формулярът за участие ще бъдат качени на http://www.oldplovdiv.com/ след обявяването на инициативата.

Конкурсът се провежда в един кръг, в периода 22 април - 30 юни, включително. В него ще могат да вземат участие всички ученици от 8 до 12 клас, включително, от всички училища на територията на Пловдив. Оценяването на творбите ще бъде извършено от компетентно жури, председателствано от Елена Хайтова.

Поредицата от събития, свързани с твореца Николай Хайтов, са част от честванията на 50-годишнината на общински институт „Старинен Пловдив", чийто екип организира празничната програма.