Свещеният бийт на Буда
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Април 2019 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свещеният бийт на Буда

/КРОСС/ Когато кажем будизъм, всички ние си представяме смирение и шепот на мантри в далечна Азия. Това е и представата на японеца Гьосен Асакура. Семейството на Гьосен има будистки храм, за който наследниците на рода са длъжни да се грижат.

Той е 17-то поколение монах, който трябва да поддържа храма и да провежда служби там.  Но в младежките си години Гьосен изпитва чувство на несъгласие: защо точно той? Струва му се досадно и далеч не неговото призвание.„Беше ми писнало да слушам, че храмът е мое задължение. Смятах храмовете са остарели, скучни, прекалено строги.", разказва мъжът.

С времето той започва да се увлича по диджейството и електронната музика. Все повече започва да мечтае това да бъде професионалното му поприще за сметка на семейния дълг към древния храм и будизма.

Какво обаче ще преобърне представите му?

Храмът, за който се грижи Гьосен е построен преди 540 години и в него се разпространява словото и учението на Буда. Основна практика в будизма е медитацията, която води до Нирвана - специфично състояние, при което душата получава освобождение.

Именно това ще се окаже пресечната точка между музиката и религията, която Гьосен ще види и ще промени представата му за семейния дълг.

„Музиката дава различни емоции на хората. Води ги до екстаз." След като в младостта си той търси начин да „избяга от храма", Гьосен работи като диджей и осветител. Именно така разбира, че и вярата, и музиката могат да дават позитивни емоции на хората.

Така той се завръща обратно в храма. Той обаче вижда, че хората, които го посещават стават все по-малко и по-малко. Тогава му хрумва идеята: да сложи будистките сутри (формула, афоризъм) с техно бийтове и да направи светлинно шоу в храма.

Резултатите са повече от впечатляващи и можете да ги видите тук:

video: https://www.youtube.com/watch?v=8dmPCC5EYTQ