На Цветница имен ден имат над 370 000 българи
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2019 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На Цветница имен ден имат над 370 000 българи

/КРОСС/ Цветница или Връбница е денят с най-много именници - над 370 хиляди българи.

Цветница е един от най-почитаните и посещавани църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клонки, които са символ на радостта, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим и преди кръстната му смърт.

Хората ходят на черква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си я занесе в къщи.

На Цветница Негово Светейшество патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в празничната света литургия, която ще бъде отслужена в 09:30 ч в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Златоустовата Света литургия в катедралата „Светите братя Кирил и Методий", а след това ще раздаде на християните върбови клонки за здраве. От храма ще тръгне шествието с участничките в ритуала по вода. Тази година той се организира от народното читалище „Бяла Анаста".

По традиция момите ще хвърлят своите венчета от пролетни цветя във водата на река Осъм, а тази, чието изплува първо под моста, ще бъде обявена за Царица на празника.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот.

Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица заради мъката и страданието на Божия син, като в скръбните богослужения вярващите ще проследят и съпреживеят последните драматични дни от земния живот на Христос.