Шест експлозии проехтяха в Шри Ланка по Великден
Секция: СВЯТ
21 Април 2019 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шест експлозии проехтяха в Шри Ланка по Великден

/КРОСС/ Шест експлозии проехтяха в Шри Ланка по Великден, съобщава АФП.

Взривени са три луксозни хотела - „Шангри Ла", „Синамън гранд" и „Кингсбъри" в столицата Коломбо. Експлозии е имало и в три католически църкви - "Свети Антоний" в Кочикаде в столицата, "Свети Себастиан" в Катувапития - близо до Коломбо и "Цион" в Батикалоа в източната част на острова.Към момента АФП съобщава за най-малко 42 жертви и около 150 ранени. Според Си Ен Ен обаче броят на загиналите е най-малко 80, а на ранените - над 200. Властите предупредиха, че броят на загиналите и пострадалите вероятно се разминава, тъй като в църквите е имало огромно множество хора, отбелязващи Великден.

Болниците са препълнени, а в районите на взривовете цари хаос. "Вече бяха приети 80 души и продължават да пристигат още", съобщи представител на Националната болница в Коломбо, пожелал анонимност. Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава. Все още никой не е поел отговорност за атаките, които властите вече определиха като тероризъм.

Първата експлозия е избухнала в Храма "Св. Антони" в столицата Коломбо. Втората експлозия е засегнала църквата "Сан Себастиан" в Негомбо, град с преобладаващо католическо население на север от столицата. Църквата "Сан Себастиан" призова за помощ на страницата си във Facebook. Взривове е имало в още една църква, както и в три хотела.