Учен свърза Мойсей с действителна личност, живяла в Древен Египет
Секция: Наука
21 Април 2019 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учен свърза Мойсей с действителна личност, живяла в Древен Египет

/КРОСС/ Учени и ентусиасти от цял свят продължават да търсят прилики и съвпадения между библейските текстове и историческите свидетелства от древни времена, опитвайки се да намерят съвпадения между личности от Стария и Новия завет, съобщава „Спутник нюз". Британският учен Мат Сибсън обаче може би е открил част от историята, преплетена в библейската книга „Изход".

Историкът предполага, че човекът, който е описан в Стария завет като Мойсей, всъщност е бил приближен на дъщерята на египетския фараон Тутмос Първи - Хатшепсут. Според Сибсън, който описва откритието си в своя канал в YouTube, мъжът, наречен в Библията Мойсей, всъщност се е казвал Сененмут.

„Очевидно той е бил от по-нисшите прослойки и въпреки това е успял да се издигне до най-близкия и доверен съветник на Хатшепсут, високопоставен служител, който е бил и личен учител на нейната дъщеря. Той е получил 93 титли, включително везир, главен архитект и господар на всички хора. А името му се превежда като „брат на майката", което несъмнено издига статуса му до този на фараона", твърди Сибсън. Изследователят, който е проучвал есе на Скот Алън, озаглавено „Връзката на Сененмут", посочва учудващи съвпадения.

Сибсън отбелязва, че според интерпретация на Библията, Мойсей убил египтянин и напуснал страната по същото време, по което Сененмут изчезва през 1486 г. пр.Хр. Неговият гроб не е открит. Историкът, който сравнява времето на Мойсей, както е описано в Библията, с конкретни и известни исторически факти, прави заключението, че фараонът, споменат в древните текстове, всъщност е събирателен образ на няколко управници на Древен Египет.

Според него израелтяните в „Изход" са всъщност хиксосите, които били победени и прогонени, а част от тях поробени от Тутмос Първи. „Както знаете от Библията, фараонът наредил всяко новородено еврейско момче да бъде хвърлено в Нил, което означава, че Тутмос I би искал буквално да унищожи хиксосите и да прекъсне техния род и съответно всяка заплаха към трона", посочва Сибсън.

Това го накарало да заключи, че всъщност принцесата, която вади кошницата с бебето Мойсей от Нил, трябва да е дъщерята на Тутмос - Хатшепсут, по времето, когато фараонът е управлявал Египет.