Папа Франциск призова вярващите да отхвърлят блясъка на богатството
Секция: Православие
21 Април 2019 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папа Франциск призова вярващите да отхвърлят блясъка на богатството

/КРОСС/ На традиционно Великденско бдение в базиликата "Св. Петър" снощи папа Франциск призова вярващите да се съпротивляват на цинизма и преследването на блясъка на богатството, като избягват да търсят смисъла на живота в преходните неща, предаде АП.

"Не погребвайте надеждата", призова папата, отбелязвайки, че когато нещата вървят на зле "се отчайваме и започваме да вярваме, че смъртта е по-силна от живота". "Ставаме цинични, негативни и падаме духом", добави Франциск. За християните Великден е ден на радост и надежда, защото отбелязва тяхното вярване, че Исус е победил смъртта чрез възкресението, след като е бил разпънат, отбелязва АП.

"Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт", каза папата. "Грехът е търсене на живот сред мъртвите, търсене на смисъла на живота в преходните неща". "Защо да не предпочетем Исус, истинската светлина, пред блясъка на богатството, кариерата, гордостта и удоволствията?", призова Франциск.
В началото на бдението папата внесе бавно запалена свещ в базиликата, където светлините бяха угасени, преди да бъдат запалени внезапно. Пред стъпалата на олтара бяха събрани кардинали, а зад тях на скамейките се намираха дипломати и съпругите им, редови католици, туристи и поклонници. Освен тях в базиликата бяха и осем възрастни от Италия, Албания, Еквадор, Индонезия и Перу, които папата покръсти по време на литургията. Кулминацията на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия "Урби ет Орби" (Към града и към света), които Франциск ще отправи днес, навръх католическия Великден, на площад "Свети Петър" във Ватикана.