Програмистът, спрял вируса WannaCry, призна за създаването на друг
Секция: Технологии
21 Април 2019 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Програмистът, спрял вируса WannaCry, призна за създаването на друг

/КРОСС/ Британският програмист и специалист по киберсигурност Маркъс Хъчинс, който през 2017 г. успя да спре вируса изнудвач Уонакрай (WannaCry) се призна за виновен пред американски съд в създаването на друг вирус, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Ню Йорк таймс".
Признах вината си по две обвинения, свързани със създаването на вредоносен софтуер години преди да започна работа в сферата на сигурността, заявява Хъчинс, цитиран от изданието.

Американските власти през 2017 г. го обвиниха в създаване и разпространение на програма наречена Кронос (Kronos), която се е използвала при кражба на информация за банкови онлайн операции и данни за кредитни карти. По данни на прокуратурата Хъчинс е рекламирал и продавал този софтуер с цел получаване на лична облага. Кронос бе разкрит за първи път от експерти през юли 2014 г. Хъчинс беше арестуван в Лас Вегас през август 2017 г., където участваше в конференция на експертите в областта на киберсигурността.
По всяко от двете обвинения програмистът може да получи присъда до пет години затвор и глоба от 250 000 долара. Обвиненията срещу него не са свързани с вируса Уонакрай.

Хъчинс, известен в интернет под псевдонима Malware Tech, на 13 май 2017 г. съобщи, че е успял да спре разпространението на вируса изнудвач, който ден по-рано атакува системи по целия свят. Уонакрай блокираше операционните системи на компютрите и искаше прехвърляне на пари, за да бъде възстановен достъпът. По данни на Лаборатория Касперски към вечерта на 12 май са били засечени 45 000 нападения с негова помощ.