Кралица Елизабет II днес навършва 93 години, някои факти за нея
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Април 2019 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кралица Елизабет II днес навършва 93 години, някои факти за нея

/КРОСС/ Кралица Елизабет Втора чества днес своя 93-и рожден ден, предава АФП. Нейно Величество е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания и е по-популярна отвсякога сред своите поданици, предава ДПА. Според анкета, проведена от социологическата агенция YouGov, 72% от британците имат позитивно отношение към Нейно Величество.

Ето някой любопитни факти за Нейно Величество:
Дълголетие

Елизабет Втора става кралица след смъртта на баща й крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г. Тя е на престола 67 години и 74 дни, което представлява най-дългото царуване в историята на британската монархия.
Това е позволило на кралската особа да контактува с 14 последователни британски премиери, от Уинстън Чърчил до Тереза Мей и да подпише над 3500 закона, гласувани от парламента.
Според официалните британски статистики, 83 процента от жителите на Обединеното кралство не са познават друг монарх, освен Елизабет Втора.
Годишнини

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г. в лондонска къща на улица "Бонд стрийт" щ17. Понастоящем там се помещава луксозен китайски ресторант. Нейният рожден ден всяка година се отбелязва с топовни салюти в Хайд парк, в лондонския замък Тауър и в кралския парк в Уиндзор.
Но официалното честване на рождения ден на кралицата се прави по-късно през годината - обикновено това е втората събота на месец юни. Тогава към Нейно Величество се присъединяват членовете на кралското семейство за военния парад и за традиционния поздрав от балкона на Бъкингамския дворец.

Крал Джордж II, роден на 9 ноември 1683 г., въвежда през 1748 г. традицията за двойното честване на рождения ден, за да се възползва от по-добрите метеорологични условия през юни.
Данъци

Британската кралица не е задължена да плаща подоходен данък, но Елизабет Втора го плаща от 1993 г. Тя не плаща данък и върху субсидията, която получава от държавата, за да изпълнява официалните си задължения. За финансовата 2019-2020 г. получената сума от монарха възлезе на 95 млн. евро.

Животни

Нейно Величество е известна с голямото си увлечение по кучета и коне. Тя е била горд стопанин на тридесетина коргита, нейната любима порода. Кралицата е родоначалник на нова порода - дорги, която е кръстоска между дакел и корги.
По време на дългия си престой на престола тя е получавала като подарък много животни, сред които фигурират жребци, понита, хипопотамчета, ягуари, ленивци, бобри, кенгурута и крокодил. По голямата част от тях впоследствие са били предоставени на Лондонския зоопарк. Елизабет Втора притежава и състезателни коне, които през годините са спечелила 1600 надбягвания.