Преглед на вестниците
Секция: Преглед на печата
22 Април 2019 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците

/КРОСС/Бензинът отново поскъпва шоково", пише вестник "Сега". Изданието обяснява, че само няколко месеца след масовите есенни протести, обхванали страната заради поскъпването на горивата и след успокояването на цените през зимата, масовият бензин А 95 гони рекордни за тази година стойности. От средата на март досега увеличението е средно с 12 ст. за литър.

От 2,08 лв. на 14 март сега масовият бензин е средно 2,20 лв. Пет големи вериги по традиция поддържат еднакви средни цени - 2,22 лв. за литър. Това показва справка в специализирания сайт Фуело, който следи цените на горивата у нас и по света. Зареждането на резервоара в Северозападна България излиза най-солено, допълва "Сега".

"Уж недоволен от интерпретациите на тема корупция, Радев отказа на "24 часа" да разсекрети кой как говори за нея", пише всекидневникът в заглавие на първата си страница. Изданието посочва, че президентът Румен Радев е отказал да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет за национална сигурност на тема корупция, който свика на 8 април.

След съвета липсваше единна позиция на членовете му, а между управляващи и опозиция прехвърчаха взаимни нападки и обвинения в изопачаване на истината. Именно заради разнопосочните разкази какво се е говорило на консултативния съвет "24 часа" е поискал достъп до стенограмата по Закона за достъп до обществена информация. В петък в редакцията е получен отказ, защото стенограмата е засекретена като "служебна информация", уточнява всекидневникът.

"Тежки глоби от ЕК заради "зеления" хаос в Натура 2000", пише вестник "Труд". По информация на изданието наказателни процедури и глоби ще бъдат наложени на България, ако правителството ни не приеме промени в Закона за биологичното разнообразие. Въпреки заплахата от санкции, корекциите в нормативния акт вече втора седмица отлежават в Министерския съвет, защото тяхното гласуване е отложено от премиера Борисов, посочва "Труд".

"Родители съдят Столичната община", съобщава вестник "Дума". Сдружението "Настоящи и бъдещи майки" вкара в съда наредбата за прием на деца в детски градини и предучилищни групи в училищата в София. Това става само няколко дни, преди да бъде обявено първото класиране на приетите деца, което се чака с тревога от много родители заради липсата на места.

Сдружението оспорва предимството, което се дава на близнаци, на втори деца и на братя и сестри, родени с разлика от две години. Според последните изменения на наредбата от февруари те имат право на допълнителна точка и така на практика получават възможността за сигурен прием, уточнява "Дума".

"Вносно агнешко от Македония с неясни печати и 20% по-ниска цена се появи в магазините", информира "Монитор". За изданието председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пояснява, че на печата върху месото нямало нищо четливо. "Според законите и регламентите е редно да се забрани от агенцията по храните. По регламент на печата трябва видно да личи държавата на произход и кланицата", допълва експертът пред "Монитор".