Румен Порожанов за случая с Александър Манолев: Правена е проверка на плащането
Секция: ИКОНОМИКА
22 Април 2019 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Порожанов за случая с Александър Манолев: Правена е проверка на плащането

/КРОСС/ Правена е проверка при плащането от гледна точка на това как е направена инвестицията. След това не е правена проверка за ползване по предназначение". Това заяви в ефира на NOVA земеделският министър Румен Порожанов относно къщата за гости на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. По думите му сега ще бъде направена проверка дали Манолев използва къщата по предназначение, тъй като сигналът във Фонд „Земеделие" е от тези дни.

През 2016 година публикувахме всички къщи за гости къде се намират, така че да бъдат посещавани от българските граждани, и с ясното послание - там, където се отказва достъп и не се използват по предназначение, да получаваме сигнали, обясни министърът. По думите му контролът се извършва от разплащателна агенция.

Получени са много сигнали, извършени са над 110 проверки - проверени са над 17% от всички къщи за гости. Десетки хиляди са бенефициентите. Когато има сигнал, той се проверява, обясни Порожанов, запитан защо не се проверяват 100% от бенефициентите.

От 122 проверки на 63 са направени финансови корекции, като 32 са за възстановяване. Общо финансовите корекции са за над 10 милиона, обясни земеделският министър. И допълни, че максималната отпускана сума по програмата е до 200 000 евро.

Тук има две теми - дали бенефициерът ползва по предназначение къщата за гости. В конкретния случай бенефициерът е жена - Ана Димитрова. Трябва да бъде проверено дали има конфликт на интереси. Но той формално не стои, защото г-н Манолев не е бенефициент. И дали след като е бил назначен за зам.-министър на туризма, месец преди плащането, е имал конфликт на интереси, обясни Порожанов. Те имат бизнес план, който са заявили, при неизпълнение на този бизнес план - има финансови корекции