Утре се открива изложбата на великата фотографка Вивиан Майер
Секция: КУЛТУРА
22 Април 2019 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Утре се открива изложбата на великата фотографка Вивиан Майер

/КРОСС/ Първата изложба у нас на Вивиан Майер, "жената без сянка", се открива утре, 23 април, в СГХГ. Документалният филм за нейния живот с режисьори Джон Малуф и Чарли Сискел, номиниран за Оскар през 2015 г., ще се прожектира в пространството на изложбата.

Творчеството на Вивиан Майер, която 40 години работи като детегледачка в Ню Йорк, е открито за света от Джон Малуф през 2007 г. по щастливо стечение на обстоятелствата. Нейната внушителна и интелигентна работа включва над 120 000 фотографии - една съкровищница от снимки и ленти, сред които невероятни открития. Преследвана от страстта си да снима, която тя превръща в реалност, днес Майер се смята за един от най-емблематичните автори на улична фотография, а мястото й в историята на фотографията е до това на Дайан Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит и Гари Уайногранд.

Утре, 22 април, българската публика за първи път ще види част от забележителното наследство на Вивиан Майер: 107 фотографии от нейната любима среда - улицата, и най-вече кварталите на средната класа, където може да вкуси живота от извора; портрет след портрет на непознати или на хора, които усеща близки, дарявайки им секунда вечност в кратката ласка на погледите; един жест, едно изражение, един застинал момент в красотата на малките неща, близо до нас.

В снимките си Вивиан Майер запечатва и света на децата - една вселена, която познава от толкова отдавна. Свят на свобода, където времето е спряло своя ход; форми, ритмични фигури, материали, подобни на вещи, намерени по време на дългите й разходки. Първоначално тя снима в черно-бяло, а от 60-те години нататък и в цвят, включвайки в инструментариума си музиката на цветовете и играейки си с нейните свойства.

Когато прави първите си опити да снима филми с камери Super 8 и 16 мм, то не е, за да ускори хода на времето, а за да го спре в „замръзнали" кадри. Подходът на Вивиан Майер е не да снима сцени, а да документира пространството в поредица от фотографски образи.

Изложбата на Вивиан Майер "В нейните ръце" е 11-а поред за платформата "Майстори на фотографията", създадена от фондация МУСИЗ. Ще можем да я видим между 23 април и 2 юни в Софийска градска художествена галерия. Куратор: Ан Морен. Изложбата се случва в партньорство между МУСИЗ, Столична oбщина, Посолство на САЩ, VIVACOM и Samsung, със съдействието на diChroma photography и с благодарност към Колекция Maloof и галерия Howard Greenberg, Ню Йорк.