Парламентът на спешно заседание заради двойния данък сгради в курортните градове
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Април 2019 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът на спешно заседание заради двойния данък сгради в курортните градове

/КРОСС/ На заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание следобед ще се обсъжда Законът за местните данъци и такси след решение на Конституционния съд, че текстът противоречи на основния ни закон. Възможно е на общините да се наложи да възстановяват местен данък на собственици на имоти в курортните селища.

Имотите в курортните селища се облагат с по-висока данъчна ставка, ако са второ жилище и не са регистрирани като туристически, според влезлите в сила промени в Закона за местните данъци и такси. Става дума за 5 до 7 на хиляда от данъчната основа за имоти в планинските и морските курорти от национално значение, както и между 4,5 до 6 на хиляда за имотите в останалите населени места, определени като курорти.

Върху тези текстове миналата година президентът Румен Радев наложи вето, а след като то бе преодоляно, бе сезиран Конституционният съд. Той от своя страна реши, че става дума за различно третиране и сега председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предлага ставките да станат, както за останалите имоти - между 0,1 до 4,5 на хиляда от данъчната оценка. Тъй като голяма част от собствениците може вече да са платили налога, за да се възползват от 5-процентата отстъпка до края на април, преизчисляването вероятно ще им донесе възстановяване на суми.