Проф. Мариела Модева: Заявка ни със Визия за Европа е да върнем човека в центъра на политиките
Секция: ПОЛИТИКА
23 Април 2019 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Мариела Модева: Заявка ни със Визия за Европа е да върнем човека в центъра на политиките

/КРОСС/ „В страната ни има евросекптицизъм, защото се говори за милиони за инфраструктура, но ние извадихме хората от центъра на политиките и ги оставихме последни. Нашата заявка със Визия за Европа е да върнем човека в центъра на политиките и да работим за една по-социална и солидарна Европа". Това заяви в ефира в ефира на БСТВ кандидатът за евродепутат от листата на БСП за България проф. Мариела Модела. По думите й не само в България, но и в други страни членки на ЕС хората излязоха на улиците. „Те показаха, че моделът по който функционира Европа не подобрява техния живот въпреки огромните средства които се отпускат. Огромна грешна е да се изоставя човешкия капитал", категорична бе тя.
Проф. Мариела Модева подчерта, че Брюксел не е далече от нас и е важно гласът на всеки един гражданин да бъде чут.Според нея Европа наблюдава и знае какво става в България и ако ние сме по-смели и защитаваме българските национални интереси това ще бъде положително и ще се усети от българските граждани. „Не съм удовлетворена от това, което представлява България в ЕС в момента като авторитет, тежест на мнението и репутацията. Трябва да има публична ангажираност и да се носи отговорност", заяви кандидатът за евродепутат.
Професор Модева подчерта, че не е нормално 12 години след приемането ни в ЕС страната ни да бъде представяна като най-бедната, най-корумпираната, най-нещастната държава, където има проблем със свободата на словото. Тя допълни,, че с Румъния сме влезли заедно в ЕС но тя ни изпреварва по развойна дейност, наука, дигатализация, иновации, образование - 40% от българските деца са функционално неграмотни. „Това биха били и моите приоритети. На европейско ниво може да се влияе върху тези сфери чрез законодателната дейност на ЕП, чрез бюджетните му функции по линия на европейските програми", заяви тя и поясни, че именно така ефективността би могла да се увеличи в пъти и всички изхарчени пари да ефикасни. По думите й ние усвояваме европейски средства, но оценката на въздействието върху начина на живот в България, стандартът му и това българите да се чувстват равни на останалите европейски граждани не е обнадеждаваща по данни на ЕК. Тя подчерта, че за 2014 -2020 имаме среден коефициент на изпълнение 22%. „Не само Европа, но и България е на различни скорости - един е начинът на живот в столицата и големите градове, а друг е в малките населени места, планинските и пограничните райони", каза тя. Тя коментира, че не само, че голяма част от българите напускат страната, но и на тези, които остават да живеят тук, качеството на живот е далече от европейското. „Трябва ни достъп до здравни грижи, децата ни да могат да учат в училища и детски градини, а не те да се закриват.
Проф. Модева изрази и категоричното си несъгласие с Истанбулката конвенция и подчерта, че след като е била отхвърлена от Конституционния съд, всички български евродепутати би трябвало да гласуват против нея.