Шефът на БНТ Коко Каменаров ще трябва да напусне поста си заради присъда
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Април 2019 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Шефът на БНТ Коко Каменаров ще трябва да напусне поста си заради присъда

/КРОСС/ Софийският градски съд потвърди изцяло присъдата на районния, с която подсъдимият Константин Каменаров бе признат за виновен в това, че е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта. С решението и наложеното наказание от 1 година и 3 месеца "лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба, пише вестник Сега.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, съобщиха от градския съд. Присъда лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер е едно от основанията по закон за прекратяване мандата на шефа на обществената телвизия, като формално решението се взема от Съвета за електронни медии. Няма значение дали наказанието е ефективно или условно.

Процесът в градския съд се протака, тъй като няколко пъти Каменаров не се яви, а настояваше да участва лично по делото. Заради едно от отлаганията се развихри и скандал ,тъй като Каменаров ползва болничен лист, за да не отиде в съда, а в периода на отпуска си беше на конференция в Брюксел. На 2 ноември 2017 г. съдия Марина Манолова от Софийския районен съд призна Каменаров за виновен, че на 23 юни 2016 г. около 3.50 ч е управлявал колата си с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда. Резултатът от 1.6 промила е установен с кръвна проба, след като Каменаров е спрян за проверка и тестван с дрегер.

В мотивите на районния съд се цитират обясненията на Каменаров. Той твърди, че във въпросната вечер се прибрал около 23 ч и изпил едно уиски, за да се отпусне. После с цел стимулиране на метаболизма и загуба на телесно тегло взел и билката "златен корен", която разтварял в чист етилов алкохол - медицински спирт. Тази вечер изпил двойна доза от разтвора - поне 100 грама. Около 2.00 ч Каменаров получил обаждане от съпругата си, която по това време била на парти. Тя му казала, че не се чувства добре, и го помолила да я прибере. Той бил спрян за проверка, след като взел жена си. Каменаров пледира, че е невинен, и иска да бъде оправдан. Основният му аргумент е, че няма как от едно уиски да се стигне до 1.6 промила, а резултатът бил такъв заради билката. "Деянието е извършено с пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е настъпването на неговите общественоопасни последици - че управлява МПС под въздействието на алкохол с концентрация над 1.2 промила, и е искал настъпването на тези последици, като умишлено е започнал да управлява моторното превозно средство независимо от употребения от него алкохол", пише в решението.

Законът използва термина "алкохол", не прави разлика по вида на питието, в което се съдържа - уиски, водка, ракия, различни видове алкохолни коктейли, чист етилов алкохол и т.н., нито по търговски марки, обяснява
обаче съдът. Магистратът допълва, че Каменаров не е бил спрян на отиване към съпругата си, а след това - когато вече се е уверил, че тя е добре и няма нищо фатално (по неговите думи). Тоест не издържа доводът, че не е осмислил поведението си, допълва съдия Манолова. Освен това, ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, е трябвало да бъде повикана линейка. В противен случай има таксита и служби "дринк енд драйв" ("пий и карай"), разсъждава съдът.