Славчев : Българските арменци са неделима част от българското общество
Секция: ПОЛИТИКА
24 Април 2019 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Славчев : Българските арменци са неделима част от българското общество

/КРОСС/ Между 1895 и 1921 г. Османската империя убива над 1 млн. и 500 хил. (мъже, жени и деца) и депортира над 1 млн. арменци, които тогава се намират на нейна територия.
През последните години се засилват призивите за международно признаване на арменския геноцид, както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 г. повечето изследователи и историци, както и 22 страни декларират официалното признаване на арменския геноцид. На 24-ти април 2015 г. България също официално признава арменския геноцид като Народното събрание приема специална декларация за това.
Всяка година на 24 април арменците по света и в Армения отбелязват с факелни шествия и манифестации паметта на жертвите на арменския геноцид и призовават Турция да признае геноцида.
По целия свят има арменски общности, които са оцелели от арменския геноцид. В България също има огромна арменска общност, като българските арменци са неделима част от българския етнополитически модел и живот. Те участват активно в модернизирането на България, развитието на демократичните процеси и икономическото развитие на страната. Българската арменска общност е естествения мост за развитието и укрепването на връзките между България и Армения, както и за задълбочаването на отношенията между двете православни държави.
Споменът за геноцида е жив и днес. Той се предава от поколение на поколение благодарение на учебниците по история, на литературата и филмите, но най-вече чрез семейната памет.
Никой не е забравен, нищо не е забравено!
Важно е света да си е взел поуката от арменския геноцид, да си е научил урока и никога повече да не допуска геноцид срещу никой народ и човек!
Дълбок поклон пред паметта на милионите жертви на арменския геноцид!
Симеон Славчев
ПП МИР