Студенти по медицина получипа стипендии от БЛС
Секция: Здраве
24 Април 2019 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти по медицина получипа стипендии от БЛС

/КРОСС/ Бъдещи лекари от цялата страна влязоха в надпреварата за финансово подпомагане, а отличените със стипендии 45 души получиха сертификатите си на официална церемония в УМБАЛ „Александровска". Те ще получават по 100 лв. месечно в рамките на една учебна година.
„За седма поредна година Българският лекарски съюз подпомага развитието на млади лекари. В годините, като приоритетна цел на БЛС се оформи задържането на младите специалисти в България, предлагайки им стимули и възможности за адекватно кариерно и академично развитие", заяви д-р Иван Маджаров. Председателят на УС на БЛС благодари на фирмите, които подпомагат програмата и на домакините на церемонията от УМБАЛ „Александровска".
Председателят на Акредитационния съвет на БЛС поздрави стипендиантите. "Приеме с чисто сърце нашата помощ, която е протегната ръка към Вас в опит да покажем солидарността на нашето съсловие", добави проф. Борислав Китов.
Зам. - министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков с усмивка коментира, че виждайки толкова много млади и интелигентни хора, които ще лекуват, се чувства спокоен. Д-р Пенков поздрави БЛС за програмата за финансово подпомагане и допълни, че МЗ също се опитва да подобри условията за специализация, последващо кариерно развитие и по-добри условия за работа на лекарите.
Стипендиантите бяха поздравени и от представители на фирмите - партньори.
„Вярвам, че във Вашето развитие и решението Ви дали да останете в България основна роля има държавата, но бизнеса има също своя принос. За нас това е инвестиция в богатството, което сте вие", заяви д-р Светла Михалевска, медицински директор на Sanofi България. Директорът на отдел „Продуктова стратегия" на Рош България - д-р Боян Илиев допълни, че е удоволствие да бъде подкрепена една толкова смислена кампания, каквато е тази на БЛС. „ От младите хора се очаква да учат постоянно, да прегръщат и желаят промяната и ние гледаме на вас като двигател на положителните промени на българското здравеопазване". С тези думи се обърна към стипендиантите изпълнителния директор на АстраЗенека г-жа Зоя Паунова. Екатерина Карпузова от Байер България също благодари на младите лекари и им пожела да изпълнят всяка своя мечта и да намерят вдъхновение в това, което правят.
След връчването на сертификатите официалната церемония завърши с обща снимка.
Програмата за финансово подпомагане продължава. През цялата година се приемат документи за финансиране на участия в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.
БЛС благодари на фирмите - партньори по проекта, без който подпомагането на младите лекари нямаше да бъде възможно - Sanofi България, Novartis България, Pfizer, Рош България, АстраЗенека България, Джонсън & Джонсън България, Байер България.