Безплатното състезание по бягане за ученици RUN4EU насърчава спорта сред най-младите
Секция: СПОРТ
24 Април 2019 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатното състезание по бягане за ученици RUN4EU насърчава спорта сред най-младите

/КРОСС/ Второто издание на безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори RUN4EU ще се проведе на 12 май (неделя) в София. То се провежда в рамките на "Kaufland София Полумаратон" и е част от честванията на Деня на Европа. Инициативата се организира от Спортен клуб „Бегач", Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.

Основна цел на RUN4EU е чрез бягане и активен начин на живот да се преодолеят част от проблемите, произтичащи от обездвижването и нездравословния начин на живот сред учениците. Едва 7% от българите се занимават редовно със спорт и физическа активност, по данни на "Евробарометър" от декември 2017 г. В същото време нивата на затлъстяване в страната нарастват, като този проблем започва все по-сериозно да застрашава и децата в училищна възраст. Според статистическата агенция, равнищата на наднормено тегло и затлъстяване сред младежите са се повишили с две трети в периодите 2005-2006 г. и 2013-2014 г. и са достигнали 20%. Макар че този показател се запазва нисък сред момичетата (12%), затлъстяването сред момчетата е третото най-високо в ЕС (след Малта и Гърция) и достига 28%.

"Физическата активност, в т.ч. физическите упражнения и спортът са най-добрият начин за постигане на добро физическо и психическо здраве, и помагат за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването. Те играят важна роля за предотвратяване и на други здравословни проблеми. Освен индивидуалните ползи за здравето, съществуват доказателства за положителни преки и косвени икономически ефекти от заниманията със спорт или физическа активност." - коментират от Представителството на Европейската комисия в България.

За да насърчи спорта сред най-младите и да им помогне да избегнат здравословни проблеми, Представителството на Европейската комисия отново предприема конкретни действия, част от които е инициативата RUN4EU. Отвореното събитие е насочено към ученици и училищни отбори, които индивидуално или отборно могат да се включат в състезания по бягане, лекоатлетически игри и предизвикателства, които ще се проведат на 12 май в София.

Дисциплините, в които могат да участват учениците, са бягане на 600 метра, 5 км, 10 км и предизвикателния полумаратон (21,1 км). Сформиралите училищен отбор ще могат да се включат и в щафета, по време на която 4 състезателя изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км).

Освен възможността да станат част от голямо спортно събитие, учениците ще получат и специалните бегачески тениски на инициативата, медали, както и други подаръци. Най-бързите в съответните категории ще бъдат наградени по време на церемония в края на събитието.

Стартовете на всички състезания от RUN4EU са по ново трасе, а дългите дистанции (от 5 до 21,1 км) започват от специална арка, която ще бъде разположена край Орлов мост. За най-малките са предвидени и специални игри и предизвикателства, които, заедно с бягането на 600 м, ще се проведат на стадион "Васил Левски". Всички състезания и игри, част от RUN4EU, са напълно безплатни за учениците, като за участие в тях е необходимо предварително записване.

"Бягането е най-естественото движение за хората, включително и за най-младите. Ако искате детето да има изправена стойка, правилни координационни движения в пространството, да развие хармонична и здрава мускулатура, да играе и да се забавлява докато спортува, горещо препоръчвам да го насочите към бягането. Една от възможностите да го направите е то да участва индивидуално или заедно със свои съученици в предстоящото издание на RUN4EU в София." - съветва детският треньор по лека атлетика Магдалена Христова от "Приорити Спорт", която е един от съорганизаторите на събитието.

"Спортът е един прекрасен начин да създаваме приятелства, да проявим солидарност и уважение към другите, но и да покажем отговорност към нашето собствено здраве. Затова да бъдем активни - да спортуваме, да се движим, да поемем отговорност за собственото си здраве. Но да не забравяме, че също толкова важно е да бъдем граждански активни, да изразяваме и отстояваме своите позиции и да гласуваме. Само така можем да поемем отговорност за самите нас и за бъдещето си." - призова Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Регистрацията за RUN4EU продължава при засилен интерес. За всички ученици участието е безплатно и се изисква единствено регистрация, която може да се направи от родител или учител на уебсайта: https://sofiahalfmarathon.com/.