Транспортният министър: Създадена е организация за контрол по време на предстоящите празници
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2019 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Транспортният министър: Създадена е организация за контрол по време на предстоящите празници

/КРОСС/ Преди предстоящите празници всички дружества и второстепенни разпоредители от системата на транспорта са повишили на жълта степен готовността си за реакция при терористична заплаха. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков във връзка с предприетата организация по време на предстоящите Великденски празници, както и през почивните дни до 6 май - Гергьовден. По думите му тези действия не са извънредни, а са обичайни и целят засилване на готовността, и превенцията, предвид очакваното увеличение на пътникопотока по време на празниците.
Министър Росен Желязков заяви, че тези мерки засягат летищата, пристанищата, железопътните гари и автогарите, независимо дали са частни или държавни. „Извършени са необходимите инструктажи и тренировки на персонала. Проверени са всички охранителни и сигнални системи за сигурност, режимът за пропуск на хора и моторни превозни средства без надлежната легитимация е ограничен", уточни още той.
По отношение на осигуряването на транспортните услуги, министърът каза, че е направено необходимото за да се спазват стриктно графиците на влаковете за да се гарантира спокойното и безпрепятствено пътуване на хората. Стана ясно още и че от БДЖ ще осигурят над 19 000 допълнителни места в съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната.
За засилването на контролната дейност на превозите на пътници и товари на 25 април ще бъде увеличен броят на екипите на ИА „Автомобилна администрация" по основните направления от столицата и големите градове в страната, както и към курортните комплекси. На 26 април и 6 май ще бъдат осигурени извънредни екипи, които да извършват превантивен контрол на превозите с автобуси и таксита на местата с концентрация на пътници. Инспекторите от ИА „Автомобилна администрация" ще бъдат в постоянна връзка с органите на Министерството на вътрешните работи и Агенция „Пътна инфраструктура" за координиране на действията, както и за извършване на съвместен контрол.