Специален закон ще регламентира производството на маслодайна роза
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2019 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специален закон ще регламентира производството на маслодайна роза

/КРОСС/ На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще обсъждат на първо четене Законопроекта за маслодайната роза, с който се урежда регистрацията на розопроизводителите, преработвателите и обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза, предаде репортер на БГНЕС.

Специалният закон е внесен от Министерски съвет и цели да регламентира създаването, отглеждането и идентификацията на насажденията. Текстовете засягат още изкупуването и преработката на цвета, производството и етикетирането на продуктите от него, както и контрола върху дейността на розопроизводителите и преработвателите.

За компетентен да провежда държавната политика в сектора е определен министърът на земеделието, храните и горите. Предвидено създаването на публичен електронен регистър, за вписването в който ще се подава единно заявление в общинската служба по земеделие. При регистрация на розопроизводителите ще предоставят документи за правния си статус, сключените към момента договори за изкупуване на цвета, правното основание за ползване на земеделската земя, а за новосъздадени насаждения и документ за произход на посадъчния материал.

Регламентирано е създаването на насаждения от маслодайна роза, които трябва да се създават от сертифициран посадъчен материал, с доказан произход. Изкупуването на цвета ще се извършва в регистрирани обекти за преработка или пунктове, въз основа на писмен договор между вписани в регистъра розопроизводители и преработватели предаде БГНЕС.