Румен Петков се срещна с инж. Ясин Ал-Хамдани,
Секция: ПОЛИТИКА
25 Април 2019 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков се срещна с инж. Ясин Ал-Хамдани,

/КРОСС/ Председателят на „Коалиция за България“ и на ПП АБВ Румен Петков се срещна с инж. Ясин Ал-Хамдани, председател на Българо-Иракската общност у нас.

Двамата обсъдиха отношенията между двете държави и с голямо задоволство констатираха, че 200 иракчани, възпитаници на български висши учебни заведения, са на ключови позиции в правителството на Ирак и това е потенциал, който трябва да бъде използван за задаване на нова динамика в отношенията между България и Ирак. Инж. Ясин Ал-Хамдани със съжаление сподели, че в Ирак са признати само седем ВУЗове от България, при наличен огромен потенциал и изрази очакване българското правителство и в частност ресорното министерство да предприеме необходимите действия за признаване на фона на традициите между двете държави. З

а сравнение, впечатление прави активността на Унгария, които имат вече посолство и консулство в Багдат и Наджаф, както и Румъния, която е много активна в привличането на студенти.

Ал-Хамдани изрази подкрепа за решителните стъпки, които се предприеха за признаване на български ВУЗ-ове в Кувейт и изрази надежда същата политика да бъде реализирана в Ирак.

Румен Петков изрази готовност да посети Ирак и да разшири традицията за привличане на студенти от арабския свят, каквато практика от миналата година се създаде с Ливан, Сирия, Либия, Тунис и Алжир.