Най-мръсните предмети в ресторантите
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Април 2019 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-мръсните предмети в ресторантите

/КРОСС/ Вечеря в ресторант – уютна обстановка, тиха музика за фон, вкусна храна… Но в този списък с примамливи неща в заведението рядко фигурира абсолютната чистота, въпреки спазването на строги правила – някои предмети могат да бъдат източник на стомашно-чревни заболявания.

Мащабно изследване на учени от университета в Аризона изяснява кои вещи в ресторантите се използват постоянно, а са с доста съмнителна чистота.

Сетът прибори за сол, пипер, оцет и олио

Той присъства на всяка маса, защото повечето хора си подправят храната, но няма никаква гаранция, че ще откриете чисти. Опасни бактерии били открити върху всяка солница и пиперник в ресторантите в Охайо, Аризона и Ню Йорк. Говорим за наистина солидно количество – до 11 хиляди единици върху всеки такъв предмет.

Менюто

То е първото, което вземат хората, когато седнат на масата в ресторанта, но невинаги го правят с чисти ръце. Според изследователите по страниците му могат да се намерят до 18 хиляди опасни микроби.

Генераторът за лед

Такива апарати има в много ресторанти, за да се охлаждат по-бързо напитките и да останат хладни по-дълго. Но рядко някой от персонала се захваща да измие генератора за лед – върху 60% от тях са открити микроби.

Ръкавиците на персонала

Когато посетителите видят, че персоналът в ресторанта работи с ръкавици, се чувстват спокойни, че са на чисто и изискано място и храната няма как да се замърси. Но това чувство е измамно, защото на практика готвачите мият и режат зеленчуци, чистят риба и приготвят пържолите с тези точно ръкавици, а анализаторите са установили, че хората в кухнята на заведенията мият ръцете си по-старателно, ако не носят ръкавици.