Патриарх Неофит: Православните българи да се вдъхновят от подвига на Спасителя
Секция: Православие
26 Април 2019 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Православните българи да се вдъхновят от подвига на Спасителя

/КРОСС/ Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Иисус Христос и да го имат като пример. Това послание отправи Негово Светейшество патриарх Неофит на Разпети Петък, предаде репортер на БГНЕС.

„На Разпети Петък си спомняме страданията на Господа Иисус Христос и се стараем да следваме Господа в неговия трънлив път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от Величието на Спасителя и Неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример на живот“, обърна се патриарх Неофит към православните християни.
Днешният Велики петък е най-тежкият ден за Божия син и драматичен ден за всички християни. Иисус трябва да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите Го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: “Разпни го, разпни го”. Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз “Осанна, Осанна” предаде БГНЕС.