/КРОСС/ Приемът на лекарства често е свързан със спазването на определена диета, както и правила - да се пият преди или след хране, рано сутрин или вечер. Това не е просто каприз на тялото, а често необходимост, за да подействат лекарствата. Има храни, които неутрализират действието на илачите.
Лекарите понякога пропускат тези препоръки, но е важно да знаем какво да изключим от менюто си при различни видове лечение, защото някои обичайни продукти могат напълно да обезсмислят опитит за лечение. Грейпфрутът е много полезен плод, богат на антиоксиданти, подходящ за черния дроб, кожата, мозъка. Но на практика е противопоказен в комбинация с лекарства. Определени съединения, който се съдържат в този цитрусов плод, могат да блокират действието на ензимите на черния дроб и червата. Това дори при правилното дозиране на лекарствата, може да предизвика ефект на предозирането. Портокалите обезсмислят приема на аспирин. Подобен ефект всъщност имат и други цитрусови плодове - мандарини, лимони. Комбинацията от тези плодове и ацетиловата киселина в лекарството може да предизвика силно дразнене на стомашната лигавица. Освен болезнен, този ефект е особено опасно за хора, страдащи от гастрит. При хипертония е противопоказен е изборът на банани в менюто. Вкусният плод е един от най-богатите на калий, а страниче ефект при приема на медикаменти за хипертония е именно натрупването на калий в кръвта. В комбинация с бананите може да последва нарушаване на сърдечния ритъм.
Веществото тирамин, което се съдържа в големи количества в твърдите сирена, действа отлично за свиване на кръвоносните съдове. Ако човек приема лекарства срещу хипертония или антидепресанти, консумацията на сирене може да намали, а дори напълно да елиминира тяхната ефективност.