Един убит и трима ранени при стрелба в синагога в Калифорния
Секция: СВЯТ
28 Април 2019 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Един убит и трима ранени при стрелба в синагога в Калифорния

/КРОСС/ Един човек беше убит, а трима души бяха ранени в стрелба, която мъж откри в синагога в американския щат Калифорния, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на местните власти. Нападението беше извършено в синагогата в град Поуей, северно от Сан Диего, съобщава БТА.

Жертвата е жена. Сред ранените е равинът на синагогата. Той е бил прострелян в ръката.

Заподозреният за стрелбата е задържан. Той е на 19 години и е идентифициран като Джон Ърнест, бял жител на Сан Диего. Местните власти разказаха, че той е избягал от местопрестъплението с кола, а после подал сигнал в полицията за стрелбата и казал, че е замесен в нея. Полицията засякла колата му и той не оказал съпротива при задържането, предаде Асошиейтед прес.

Полицията проверява дали нападателят има нещо общо с умишлен палеж срещу джамия в Сан Диего, предаде ДПА.

Досега нападателят не е бил известен на полицията. Според местни медии той е обявил открито в интернет намерението си да убива евреи, предаде Франс прес. Шерифът на окръг Сан Диего - Бил Гор, каза, че властите разполагат с копия от публикации на Ърнест в социалните мрежи. Сред тях има и отворено писмо с антисемитско съдържание, в което той казва, че се вдъхновява от австралиеца Брентън Тарант, който през март уби 50 души при нападения на две джамии в новозеландския град Крайстчърч.
Мъжът е стрелял с автомат от типа АR-15, използван в много други стрелби в САЩ, отбелязва Франс прес.

Властите разпитват около 100 души, които са били в синагогата по време на стрелбата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази най-искрени съболезнования на близките на убитата жена и съпричастност към ранените.

"На този етап изглежда става дума за престъпление, мотивирано от омраза", каза Тръмп и допълни каза, че е трудно да се възприеме случилото се.

На 27 октомври миналата година при стрелба в синагога в Питсбърг във Филаделфия бяха убити 11 души.