Кипърски и израелски учени пресъздадоха триизмерно изображение на залата на Тайната вечеря
Секция: Наука
29 Април 2019 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кипърски и израелски учени пресъздадоха триизмерно изображение на залата на Тайната вечеря

/КРОСС/ Учени от Кипър и Израел пресъздадоха в съвместен проект триизмерно изображение на залата в Ерусалим, в която се е състояла Тайната вечеря на Исус Христос и неговите ученици в четвъртък, преди да бъде разпънат на кръста.

Специалисти от Института на Кипър и Департамента по античността в Израел дигитално са реконструирали триизмерния модел с помощта на 3D скенери и модерни фотографски методи.

Съвместният кипърско-израелски проект е документирал всички археологически фази и дава яснота коя част кога е построена в цялостна архитектурна картина, се посочва в прессъобщението на Института на Кипър.

Според учените работата им е повече от актуална в момента след събитията в Нотр Дам в Париж, тъй като създаденият от тях триизмерен модел, описващ точните размери на сградата, може да се използва за възстановяването ѝ в случай на инцидент.

Каменната зала на Тайната вечеря се намира на горния етаж на гробницата на цар Давид в Йерусалим. Историческата сграда има сложна история и е преминавала през различни фази на строителство и разрушаване. Древните и унищожени повърхности, както и лошото осветление, са възпрепятствали досега проучванията в района. Днес тя е популярна дестинация за поклонници.