Партия Възраждане към МВнР: Защитете българите в Украйна
Секция: Интервюта
30 Април 2019 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Партия Възраждане към МВнР: Защитете българите в Украйна

/КРОСС/ Възраждане към Външно: Защитете българите в Украйна 

Партия Възраждане иска спешна среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева, по повод приетия на 25 април от украинския парламент закон за задължителното използване на украинския език като официален. Тази мярка, макар замислена и насочена основно срещу рускоезичното малцинство в Украйна, ще засегне тежко и районите, в които се говори български език, подчертават от Възраждане.

Според приетия от Върховната Рада закон, всички държавни служители, доктори, учители, упражняващите свободни професии, адвокати и други ще трябва да говорят само на украински език или ще бъдат глобени. 
Законът няма да бъде прилаган в продължение на три години, тъй като в цялата страна ще бъдат създадени учебни центрове, в които да се подкрепя изучаването на украинския език и култура. Последното, притеснява най-много патриотите от Възраждане, тъй като създава сериозна опасност от денационализация и асимилиране на българската етническа общност в тази страна, която е втората по големина, след руската.

Възрожденците припомнят още, че веднага след Майдана в началото на 2014 г., новото антируско правителство в Украйна прие закон, с който отне правата на малцинствените езици в страната, в това число и на българския. От страна на Румъния и Унгария тогава имаше мълниеносна реакция, защото това беше остра репресия срещу техните малцинства в Северна Буковина, Поднестрието и Подкарпатска Рус.

Тогава България, която има и най-голямото малцинство в Украйна след руското, в лицето на своите официални институции, запази позорно мълчание. 

Единствено Възраждане реагира тогава, и благодарение на това с голямо неудоволствие и буквално по принуда, седмица по-късно и България се изказа срещу тази украинска мярка. В резултат на общия натиск в крайна сметка този закон не беше приет, което доведе до коментари от страна на известни български русофоби, че ако българите в Бесарабия и Украйна като цяло подкрепят руската политика и са русофили, то в такъв случай те не са българи.

В така създалата се ситуация от Възраждане настояват за категорични действия и недвусмислена позиция от страна на българското правителство и ръководеното от Захариева ведомство. Също така, настояват за спешна среща с външния министър, на която да се обсъди създалата се ситуация и да бъде намерено някакво приемливо решение на проблема.

Ако исканията им не бъдат приети, председателят на партията Костадин Костадинов предупреди, че ще организира протест пред украинското посолство, а след това и пред външно министерство.

Възраждане припомня още, че Украйна е кандидатка за член на Европейския съюз, докато България е такава от вече близо 15 години. В тази ситуация страната ни трябва да използва всички лостове за влияние, които притежава като член на ЕС, за да въздейства и окаже натиск върху украинската държава и буквално да я принуди да спазва правата на българското национално малцинство там. Защото в противен случай, едно от малкото предимства, които имаме като член на Европейския съюз, а именно да въздействаме върху страни – кандидатки, в които има български общности, обезмисля като цяло и без това не особено ползотворното ни членство.

От партията на Костадинов питат още и защо мълчат българските евродепутати, някои от които се определят и като „патриоти”. Защо не използват влиянието, контактите и положението си, за да повдигнат въпроса пред институциите в Брюксел, и подчертават още, че когато на 26 май Възраждане изпрати своите представители в Европейския парламент, защитата на българите не само в Европа, а и по целия свят, ще бъде един от техните основни приоритети.