Министри разказаха пред съда за ремонта на НДК в процеса срещу Мирослав Боршош
Секция: ПОЛИТИКА
30 Април 2019 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министри разказаха пред съда за ремонта на НДК в процеса срещу Мирослав Боршош

/КРОСС/ Вицепремиерът Томислав Дончев, бившият министър по европейското председателство на България Лиляна Павлова и бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков – Деница Златева дадоха показания като свидетели по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Той е подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на неизгодни сделки, с които според държавното обвинение Националният дворец на културата е ощетен с около 3.5 млн. лева. Обвинение има и бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Според прокуратурата, отпуснати целево за подготовка и оборудване на сградата за председателството на Съвета на ЕС средства са били разходвани за текущи разходи на НДК.

Томислав Дончев и Лиляна Павлова обясниха пред съда, че не са имали достатъчно добра комуникация с ръководството на НДК по времето на Боршош, имало е съмнения за това как се разходват целево отпуснатите средства и дали извършения ремонт на сградата е достатъчно качествен. Те са изисквали доклади, документи и информация за обществените поръчки и как са изразходвани средствата, но не винаги са ги получавали. Имало срещи и разговори, разменяла се и официална писмена кореспонденция.

"Не се получи тази екипна работа, с която съм свикнал, но това е по-скоро личен и емоционален проблем и няма отношение към работата на съда. Кореспондирахме си, пишехме си писма", заяви Дончев пред журналисти след като излезе от съдебната зала. Той подчерта, че е имало и спорове по различни теми и извън тези, свързани с европредседателството. "За начина, по който се управлява дружеството. Моето притеснение беше, че темпът на разходите не съответства на темпа на приходите и се формира дефицит. Неведнъж съм говорил по тази тема. Изисквал съм документи. Някои от тях съм ги получавал веднага или със закъснение, но някои от тях се е налагало да пиша втори или трети път. Доколкото си спомням някои така и не ги получих", обясни Дончев. Според него не би било проблем да се погасяват текущи разходи с целево отпуснати средства, но в случай, че това може да се компенсира с други приходи.

Лиляна Павлова разказа подробно, че първоначално са били отпуснати целево 17 млн. лв. за ремонт на част от НДК. "Отидох на място 6 месеца след като договорът вече се изпълняваше и имаше съмнения както за качеството на настилките и използваните материали, така и за това как се разходват средствата. По-голямото ни притеснение беше дали ще успеем със сроковете. Изпълнителят заплашваше, че ще спре работа, тъй като му е платен 20% аванс и искаше гаранции, че ще му бъде платен целия обем от работа", обясни Павлова. Правителството отпуснало допълнително още 28 млн. лв. с решение на Министерския съвет.

Павлова разказа, че са били назначени външни одити, а заключенията от докладите били притеснителни. Тогава самата тя написала доклад, в който предложила смяна на ръководството и на самия Боршош. Лиляна Павлова припомни, че е била принципал на НДК само 45 дни - от 10 май до 26 юни 2017 г. "Важното е, че сградата беше приведена в готовност и изпълни своите функции по председателството", заяви тя пред журналисти.

Софийският градски съд изслуша и съдебно-счетоводна експертиза, според която първоначално постъпилите по сметка на НДК средства били разпределени в 4 други сметки. Някои от тях били на срочен депозит. Експертите обясниха, че би било добре в случаи на целеви плащания да се разкриват отделни сметки за тях. Освен това посочиха, че не е забранено от закона прехвърлянето на целеви средства в други сметки, но би трябвало да се води счетоводна политика. Следващото заседание по делото ще бъде на 26 юни.