Празнични мероприятия в 800 града на Русия по случай Първи май
Секция: Русия
01 Май 2019 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празнични мероприятия в 800 града на Русия по случай Първи май

/КРОСС/ Очаква се до три милиона души да се включат в организираните в цяла Русия празнични мероприятия по случай Първи май – Ден на пролетта и труда. Митинги и шествия са планирани в близо 800 руски града, съобщиха от Федерацията на независимите профсъюзи. 

Първомайското шествие в Москва започна на Червения площад под наслов „За справедлива икономика в интерес на трудовите хора“. В първите редици на колоната бяха кметът на столицата Сергей Собянин, ръководителят на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия и председателят на Московската федерация на профсъюзите. 

По данни на организаторите в шествието са се включили около сто хиляди души, сред които работещи в различни сфери, ветерани на труда, студенти, както и депутати от управляващата партия „Единна Русия“. 

Комунистическата партия, Левият фронт и Съюзът на съветските офицери организираха в центъра на Москва алтернативно шествие под наслов „Марш на народния гняв“. Участниците се обявиха против антисоциалната политика на властта, повишаването на пенсионната възраст и повишаването на цените. Те поискаха оставка на правителството и президента и смяна на социално-икономическия курс на развитие на Русия.

Около 2000 души се включиха в първомайски протест срещу властта в Санкт Петербург, скандирайки слогани срещу президента Владимир Путин. Полицията задържа над 30 души.

В акцията участваха привърженици на опозиционера Алексей Навални. 

Отделно шествие във втория по големина руски град бе организирано и от управляващата партия „Единна Русия“.