66 арестувани на първомайските демонстрации в Петербург
Секция: Русия
01 Май 2019 20:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
66 арестувани на първомайските демонстрации в Петербург

/КРОСС/ Руските сили за сигурност арестуваха 66 души на първомайските демонстрации в Санкт Петербург, съобщиха руски медии. Сред арестуваните се оказа и депутатът Максим Резник. Сред арестуваните е и журналистът от изданието "Два стола" Олег Насонов и фокореспондентът Георги Марков.

Шествието на обединените опозиции "Свободен Петербург - свободни избори" бе съгласувано с Комитета по въпросите на законността, правораздавателните органи и силите за сигурност. Полицаите разгониха демонстрантите от третата колона на Невски проспект.

Първите две колони, сред които бяха и членове на партия "Единна Русия" и привърженици на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) минаха през Невски проспект без инциденти.

Арестите започнаха в 10 часа сутринта. Двама активисти - Светлана Уткина и Роман Самойлов бяха арестувани при излизането от домовете си, без да им бъде позволено да стигнат до мястото на провеждане на акцията.

Маршът на обединените демократи, които бяха в третата колона, се контролираше от сътрудници на ОМОН. По време на шествието сътрудници на правоохранителните органи извеждаха хората от движещата са колона. Обединените демократи трябваше да дойдат до площад Ленин и да проведат там разрешено мероприятие.

Депутатът Максим Резник по-късно бе пуснат. От полицията са обяснили, че Резник бил нарушил правилата на публичното мероприятие. "С него е проведена профиктическа беседа, след което е бил пуснат без да е привлечен към административна отговорност", съобщиха от Вътрешното министерство на Русия пред тяхната държавна информационна агенция ТАСС.