Vienna Mozart Orchestra идва у нас за рождения ден на Classic FM радио
Секция: КУЛТУРА
02 Май 2019 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Vienna Mozart Orchestra идва у нас за рождения ден на Classic FM радио

/КРОСС/ Един от най-известните класически оркестри в света ще посети страната ни по повод 25-та годишнина на радиото.

Classic FM радио ще отпразнува 25-ия си рожден ден с тържествен концерт на Vienna Mozart Orchestra. Един от най-известните класически оркестри в света ще зарадва българската публика на 22 декември в зала 1 на НДК, по повод годишнината на единственото радио за класическа музика в страната и на Балканите.

Както подсказва името на оркестъра Vienna Mozart Orchestra, музикантите в състава му се посвещават изцяло на произведенията на най-уважавания представител на този период - Волфганг Амадеус Моцарт. Репертоарът на оркестъра варира от всички негови симфонии, през голямо разнообразие от инструментални концерти (за цигулка, пиано и духови), до арии и дуети от най-известните му опери. По повод предстоящите светли празници, от 23 април до 6 май организаторите дават частично 10% отстъпка от цената на билети за събитието. Специално за рождения ден радиото, на сцената ще се качат 17 от най-изявените класически музиканти.

Вече четвърт век Classic FM радио се стреми да съхранява и популяризира класическа музика сред различни по вид и възраст аудитории, като неотлъчно е медиен партньор и коорганизатор на най-значимите концерти, фестивали и събития в този стил музика. Тази година радиото ще празнува с грандиозен концерт на основания от едни от най-добрите музиканти в света - Vienna Mozart Orchestra.

Oще от създаването си през 1986 г. оркестърът радва публиката по цял свят, като концертите им се отличават не само с високото ниво на професионализъм и музикалното майсторство на сцена. Благодарение на тях, но и на автентичните исторически костюми и перуки, богатата програмата, както и ентусиазма на всички тези млади музиканти, концертите на Vienna Mozart Orchestra се превръщат в едно незабравимо преживяване.

Макар да е роден в Залцбург, Моцарт намира своя дом във Виена, където живее и твори едни от ключовите си произведения и ненадминати в световен мащаб шедьоври. Всички оркестранти се стремят да запазят музикалната традиция и културното наследство на Виена, като се посветят на популяризирането на симфоничната камерна музика от Виенския класически период. Те с лекота ще пренесат публиката в онова време, което оформя Виена, столицата и резиденцията на Хабсбургската империя, както никой друг културен период не е правил преди: Барокът!

Любителите на класическата музика ще имат възможността да посетят концерта на Vienna Mozart Orchestra по случай 25-тия рожден ден на Classic FM радио на 22 декември в зала 1 на НДКОрганизатор на концерта е BGTSC, компания с дългогодишен опит в организирането на концерти и масови мероприятия. Билети можете да намерите на eventim.bg.