Има ли полза от колaгeна в хранителните добавки и в козметиката?
Секция: Здраве
02 Май 2019 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има ли полза от колaгeна в хранителните добавки и в козметиката?

/КРОСС/ Хранителните добавки с колaгeн, както и козметичните продукти с белтъка, са особено популярни и рекламирани днес. Можем ли обаче да си осигурим млада кожа или здрави стави като приемаме телешки, свински, пилешки и морски колаген? Отговор на този въпрос дава д-р Георги Гайдурков:

Колагенът е най-разпространеният белтък при бозайниците – над 30 % от общия в тялото и 70% от белтъка в кожата. Той изгражда съединителната тъкан, която е "скелето" на всеки орган. Освен в кожата активно участва в сухожилия, стави, хрущяли, кости, зъби, кръвоносни съдове, роговица и т. н. Осигурява структура, здравина и еластичност.

Всичко това звучи като в рекламна брошура за колагенови добавки или козметика. Но приликата свършва до тук. Върховна илюзия е, ако си мислите, че като пиете колагенови таблети или се мажете с колагенов крем, този колаген се натрупва директно като колаген във вашата кожа и органи.

Една от най-базовите аксиоми в биологията е, че всеки индивид е изграден от уникални, строго специфични белтъчни молекули. Единствено еднояйчните близнаци и клонингите са генетично и респ. белтъчно идентични.

Имунната система следи за всяка една постъпила чужда белтъчна молекула и на секундата я унищожава. Това е причината да не могат свободно да се трансплантират органи и тъкани от един човек на друг, а още по-малко от един биологичен вид на друг (например пиейки таблети колаген от рибешки кожи, той автоматично да се превръща във ваш собствен колаген).

Този основен биологичен закон е толкова стриктен, че ако си инжектирате само няколко кубика чужд белтък в кръвта, може да последва мигновен анафилактичен шок и смърт.

Когато се храним с белтъчини, в нашия стомашно-чревен тракт те се разграждат (хидролизират) до техните градивни съставки – аминокиселините. От постъпилите в кръвта аминокиселини нашият организъм синтезира собствени белтъчини (в това число и от аминокиселини, приети в микроскопично-недостатъчно количество от колагенови таблети).

Основните клетки на съединителната тъкан – фиброцити и фибробласти синтезират тройната спирала на колагена и я отлагат в междуклетъчните пространства. Така че кожата, както и другите органи се хранят от кръвта, а не чрез намазване отвън с каквото и да е вещество.

Ако пък решите изкуствено да импрегнирате в кожата или в други тъкани инактивиран колагенов хидролизат, в най-добия случай получавате механична подплънка подобно на инжектиран силикон. В никакъв случай това чуждо тяло не участва в трофиката (храненето) на тъканта. Напротив, нарушавайки естествената циркулация на кръвта и лимфата, в дългосрочен план ще доведе до атрофия т.е. до сбръчкване.

За да имаме здрав и жив собствен колаген, следва да приемаме достатъчно количество пълноценни белтъчини, като част от едно пълноценно хранене богато на сурови ензимни растителни продукти – плодове и зеленчуци. Комбинирането на зърнени с бобени варива и сурови ядки, гарантира пълноценен белтъчен внос.

От животинските продукти еталон за пълноценни белтъчини са суровият яйчен жълтък, както и мазните риби – сьомга, скумрия и др. Но нека не забравяме, че рибата съдържа ненаситени мастни киселини и е термолабилна. Максимална полза от нея ще получите, когато я ползвате топлинно необработена напр. под формата на домашно маринована риба.