Почина актьорът Питър Мейхю, изиграл ролята на Чубака
Секция: Шоубизнес
03 Май 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина актьорът Питър Мейхю, изиграл ролята на Чубака

/КРОСС/ Роденият във Великобритания актьор Питър Мейхю, изиграл ролята на Чубака в пет от филмите "Междузвездни войни", почина на 74-годишна възраст, съобщи семейството му, цитирано от Ройтерс.

Мейхю, превъплатил се в образа на високия като канара, предан рунтав другар и втори пилот на космическия разбойник Хан Соло, почина вчера в дома си в северната част на Тексас, заявиха роднините му в неговата страница в "Туитър", без да посочат причина за смъртта.

Роденият в Лондон през май 1944 г. Мейхю бе висок цели 2,18 метра, припомни Франс прес.

Той бе избран от Джордж Лукас през 1977 г. да изиграе емблематичния герой в сагата и последно участва в "Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда" (2015 г.), след което бе заменен поради здравословни проблеми.

Мейхю е починал на 30 април в дома си в северен Тексас, гласи съобщението на семейството му в "Туитър". Причина за смъртта не е посочена.

За първи път той изпълнява един от най-обичаните герои на поредицата през 1977 г., след което се снима в още четири филма от блокбъстър сагата - "Империята отвръща на удара", "Завръщането на джедаите", "Отмъщението на ситите" и "Силата се пробужда".

Той се оттегля от ролята по здравословни причини, макар семейството му да си припомня, че за последното му изпълнение като героичното ууки в "Силата се пробужда" през 2015 г. той се е преборил да се вдигне от инвалидна количка.

През 2017 г. той е и консултант зад камера по време на снимките на "Последният джедай" и помага на своя наследник в ролята на Чубака - финландеца Йонас Суотамо, да пресъздаде образа убедително.

Високият 2,18 метра Мейхю бива открит за първи път за киното, докато работи в болница в Лондон. Негова снимка, публикувана в местния вестник, хваща окото на филмовите продуценти и първата му роля е тази на Минотон в "Синбад и окото на тигъра" от 1976 г. заедно с Джейн Сиймор.